un mare semn de intrebare

Intotdeauna am considerat ca fara intelectuali viata publica romaneasca ar fi imposibil de suportat. Fara exercitiul lor constant de normare a dezbaterii publice am avea astazi jurnalisti sportivi si fosti ingineri pe post de instante morale absolute. Saracia ideilor si platitudinea reprezentarilor pe care le banuiesc inevitabile in absenta din spatiul public discursiv a “elementelor rasculative” ar fi intrecute doar de auto-suficienta determinarii istorice in care s-ar complacea elitele noastre.  

In acelasi timp insa [sau poate tocmai de aceea] am resimtit din plin inapetenta uluitoare a stangii pentru discursul moral de tip revendicativ. In cei 18 ani de la schimbarea de sistem nu am asistat nici macar la o singura incercare de formulare a unei interpretari stangiste a prezentului care sa nu faca apel la artificii tehnico-legale, ci la argumente de ordin moral. “Au lipsit intelectualii de stanga” – se spune astazi nepermis de usor. De parca acest predicat “de stanga” alaturat intelectualilor ar garanta automat ascendentul moral in transarea prelucrarii istoriei. 

Incapabil sa opereze la inaltimea categoriilor morale, disconfortul intelectual al stangii este in primul rand un disconfort de ordin moral. In fata “agresiunii” ideatice si contestarii permanente venite din partea intelectualitatii necooperante, strategiile celor care au reprezentat stanga romaneasca in ultimii 18 ani au vizat fara exceptie incercarea de a cobori dezbaterea in mundanul imediat si manipulabil. Adica acolo unde gandirea rationala este intotdeauna condamnata sa piarda in fata emotiilor primare. Cu alte cuvinte stanga a ripostat prin relativizare, simplificare si Realpolitik.

Nu pot sa nu ma gandesc la toate aceste lucruri de mai sus cand privesc la unele incercari de astazi de a explora posibilitatile de redefinire a stangii. [Da, se fac astfel de incercari]. Si nu pot sa nu ma intreb: A pierdut oare stanga romaneasca batalia morala? Si daca da, atunci cu ce ar putea incepe o reconstructie?

Update 1: pentru ca subiectul nu ar trebui “lasat in pace” lansez si eu o leapsa cu intrebarile de mai sus catre Dan Mihalache, Vasile Dancu, Catalin Ivan, John Doe, Chinezu si Bibliotecaru.

Update 2Interviul lui Adrian Nastase din editia de astazi a Evenimentului Zilei vine la tanc. Subiectul ESTE fierbinte asadar si pentru pozitionarile din interiorul PSD.  

Update 3: postarea a fost “reinviata” pentru a permite celor care au luat leapsa sa raspunda. In mod normal insa blogul acesta nu are istorie [adica un post sta o singura zi, dupacare dispare]

11 Responses to “un mare semn de intrebare”


  1. 1 ion adrian February 18, 2008 at 12:22 pm

    Pilat a spus : Adevarul? ce este el?
    Ce este oare stanga, ce este oare dreapta, ce ar fi in acest caz centrul si mai ales ce este intelectualul?

  2. 2 chinezu February 18, 2008 at 12:32 pm

    no bun
    subiectul fiind greu de tot am nevoie de timp de reflexie (varianta oficiala)
    am o zi plina asa ca nu stiu daca pot onora astazi (varianta reala)

  3. 3 dromichaetes February 18, 2008 at 12:49 pm

    ion adrian,
    nu te face ca nu stii despre ce vorbesc. Operam cu niste conventii. Daca totusi vrei un raspuns la ce este stanga, dreapta si centrul, gasesti informatii interesante pe Wikipedia.

    chinezu,
    pentru ca subiectul chiar cere o judecata serioasa, ia-ti cat timp de reflectie ai nevoie [varianta oficiala].

    Pentru ca la mine pe blog postarea nu sta decat o singura zi, iar dupa aia dispare, sfatul meu este sa copiezi postarea undeva pentru ca o singura zi de reflectie nu o sa-ti ajunga [varianta reala].

  4. 4 Catalin IVAN February 18, 2008 at 1:56 pm

    Daca ramanem doar pe taramul doctrinelor, vom avea o mare problema de adaptare a realitatii politice romanesti. In realitate nu se discuta deloc de doctrine iar politicile partidelor sunt pur conjuncturale si menite sa castige voturi. Daca discutam despre intelectuali, discutam de faptul ca sunt antipsd si in nici un caz anti stanga. Pe de o parte PSD nu s-a identificat suficient de bine cu stanga, pe de alta parte este de bon ton sa fii anti PSD. Este un curent care nu are legatura cu celelalte partide ci mai mult cu perioada Pietii Universitatii si cu mineriadele. Exista literatura de stanga si exista si intelectualid e stanga.

  5. 5 dromichaetes February 18, 2008 at 2:40 pm

    Catalin,

    distinctia facuta de tine este interesanta. Nu anti-stanga, ci anti-PSD. Asta duce problema ridicata de mine si mai departe [mai adanc], pentru ca eu plecam de la premisa ca PSD se identifica [sau este identificat] cu stanga.

    Daca – asa cum sustii tu – exista o diferenta critica [un rest carevasazica] intre atitudinea anti-PSD si cea anti-stanga, rezulta fie ca pozitia PSD este vulnerabila pe stanga si neconsolidata [asta ar fi un trist scenariu, pe care insa nu cred ca il iau multi in serios in PSD], fie ca electoratul preia necritic pozitionarile partidelor pe scena politica. Ambele cazuri sunt ingrijoratoare in egala masura.

    Dar asta tot nu raspunde la intrebarea initiala, pe care tinand cont de ce aratai o reformulez astfel: a pierdut oare PSD batalia morala? Cu alte cuvinte, este PSD in continuare incapabil sa suporte o confruntare pe terenul argumentatiei morale cu aparatorii ideilor Pietei Universitatii?

    In alta ordine de idei, daca exista intelectuali de stanga si literatura de stanga in Romania [care sa nu fie traduceri din autori straini], de ce nu isi revendica discursul moral?

  6. 6 Bibliotecaru February 18, 2008 at 5:04 pm

    Mă văd în imposibilitatea de a recepţiona acest mesaj-leapşa pentru că răspunsul meu este prea simplu: “În România nu există stânga şi dreapta ci autointitulaţi de stânga şi de dreapta, fără constrângere doctrinară.”

  7. 7 dromichaetes February 18, 2008 at 5:55 pm

    bibliotecaru,
    te-ai scos din ecuatie, dar nu iti apreciez eleganta. Chiar si fara constrangeri doctrinare, intrebarea tot ar trebui intrebata: “Nu este dezbaterea morala o dimensiune a normalitatiii? Si cat de prezente sunt inca in spatiul public ideile Pietei Universitatii?”

  8. 8 john doe February 18, 2008 at 7:10 pm

    Ufff…
    Noi muncim, noi nu gandim!
    :-)))))
    Iau leapsa cu mare placere, dar da-mi putin timp…

  9. 9 waszlaw February 18, 2008 at 10:10 pm

    ideile pietei universitatii au murit in piata universitatii…
    legat de prima fraza a articolului eu cred cu tarie ca nu sunt intelectuali in Romania.


  1. 1 virajul spre dreapta si reforma morala in PSD « dromichaetes invinge limacsi, licurici si alte lighioane… Trackback on March 13, 2008 at 7:16 pm
  2. 2 ingerasii pedelisti au catran pe aripioare « dromichaetes invinge limacsi, licurici si alte lighioane… Trackback on September 5, 2008 at 12:17 pm

Leave a comment




Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other subscribers

Da o sansa copiilor nostri

Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?