Democratia ca mascarada

“Revista 22” da un sut cazon stalpilor care mai tin inca sandramaua democratiei romanesti sa nu cada in capul romanilor. Chiar nu inteleg judecata oamenilor care au scris acest editorialul ce isi trambiteaza claritatea cinica din titlu [“Nu vom vota”].

Boicotul referendumului constituie un refuz justificat de a cauţiona o putere abuzivă şi mincinoasă, care modifică regulile în timpul jocului şi refuză să precizeze de la început condiţiile atribuirii victoriei. [din articol]

Implicarea cetateneasca, zic autorii mai sus citati, se face prin vot, nu stand acasa. Dar timpurile nu sunt normale, iar populatia nu intelege miza. Pe acest esafodaj se bazeaza restul argumentatiei articolului. Nici nu mai conteaza practic ce pui ca argumente dupa, daca accepti pana aici firul logic al celor de la Revista 22 inseamna ca nu mai avem practic ce discuta, toata lumea ar trebui sa sa stea linistita acasa, in Romania noi nu avem democratie pentru ca democratia nu poate fi pusa in paranteza de starea contextului politic [daca e normal sau nu] si nici de gradul de iluminare al gloatei, ca sa traduc ce se ascunde de fapt in spatele formularii “majoritatea populatiei”. 

Editorialul mi se pare injositor pentru starea in care a ajuns o parte a societatii civile la noi, acea societate civila care altadata arata nordul cu claritate si lupta pentru democratia natiunii. Cum sa pledezi pentru o “victorie” prin invalidarea referendumului? Ce fel de victorie ar mai fi asta? Si cum ar arata politica din tara asta in urmatoarele luni cu un presedinte reinstalat la Cotroceni printr-o astfel de “victorie” razboindu-se cu un guvern si o majoritate in parlament total ostile? Ar servi romanilor o asemenea “victorie”? Ar fi “victoria” romanilor? 

Eu cred ca raspunsul este foarte clar. De aceea romanii trebuie sa mearga la referendum si sa hotarasca ei singuri daca vor [sau nu] sa il aiba in continuare pe Traian Basescu drept presedinte. Romanii trebuie sa inteleaga ca de ei depinde, nu de context si cu siguranta nu de modul eronat sau nu in care inteleg lucrurile din politica romaneasca. La urmatoarele alegeri tot ei vor putea decide daca Antonescu merita sa fie noul presedinte ales sau daca Victor Ponta va ramane la palatul Victoria.

Daca in loc sa ii indemnati sa nu mearga la vot le-ati fi spus asta romanilor, domnilor de la Revista 22, v-as fi salutat si as fi fost alaturi de Dumneavoastra in efortul de a da cu adevarat putere celor care fac tesatura societatii romanesti si au legitimitatea ultima: cetatenii. Indemnandu-i sa boicoteze votul, le luati exact atributul care ii face sa traiasca intr-o democratie: puterea de a decide prin vot. E timpul sa nu mai fiti ipocriti, domnilor de la Revista 22, renuntati la ifosele inteligentei Dumneavoastra superioare! Stiti, democratia nu face distinctie intre destepti si prosti, fiecare vot conteaza la fel! Enorm!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?