Omul asta e imposibil, trebuie sa scapam rapid de el

Ma uitam laconferinta de presa din seara asta a lui Traian Basescu. Afara se auzeau huiduielile oamenilor din strada. Printre ei am recunoscut in imaginile transmise de Realitatea TV oameni pe care i-am cunoscut in Piata in ianuarie. Oameni care au stat in frig protestand fata de modul in care Traian Basescu, omul din fruntea statului la acea data, intelegea sa-si indeplineasca functia de presedinte. Ce conteaza, Basescu zice – hahaind – ca sunt “trimisii lui Voiculescu”.

Din conferinta de presa nu am inteles decat ca Basescu a descoperit cinstea. A lui. Si constitutia. Aia pe care o uitase complet acum vreo jumatate de an, cand ne baga pe gat si alegeri comasate si o lege a sanatatii dupa cum era voia lui, adica privatizand tot ce nu a fost inchis, rationalizat, eficientizat. Pe sistemul “sanatate cui isi permite”. Si multe altele, pe care acum nu mai stau sa le enumar.

Si am mai inteles ceva: ca USL incearca sa se ascunda in spatele votului popular [sic!]. Fix asa. Sa ii spuna cineva domnului acesta care ne-a “vampirat” 8 ani de zile, scotand din noi seva cea mai rea, otrava cea mai amara, ca sa te ascunzi in spatele votului popular inseamna legitimitate. Intr-o democratie. Poate o sa inteleaga si el ca nu il mai vrem, nu il mai dorim; si ca, din cauza asta, el nu mkai are nici un fel de legitimitate; si sa-i mai spuna cineva ca nu mai vrem sa auzim nici de Eba. Si nici de Udrea.

7 Responses to “Omul asta e imposibil, trebuie sa scapam rapid de el”


 1. 1 iosifalexandrusimion July 11, 2012 at 10:07 pm

  sa nu confundam legitimitatea cu sprijinul popular. într-o democratie legitimitatea vine de acolo de unde-i vine si numele: de la lege, de la respectarea legilor. democratie este acel sistem politic in care nimeni nu e mai presus de lege. democratie e sistemul in care o putere politica respecta legile (comune tuturor) chiar si atunci cînd legile sînt contrare intereselor sale.

  de sprijin popular s-au bucurat si numeroase dictaturi si regimuri autoritare ale secolului XX. in plus, au fost si lovituri de stat care, profitînd de sprijinul maselor, au cautat “legitimitate” in alegeri / referendum (vezi cazul loviturii date de presedintele Fujimori in 1992).

 2. 2 Vercix July 11, 2012 at 10:11 pm

  Daca imi aduc bine aminte, cand Curtea Constitutionala a zis Pa! comasarii, guvernul de atunci n-a zis nici cah. Intre-timp avem un mic plagiator pe post de prim-ministru care cand Curtea Constitutionala i-a zis hais, el a zis cea, il avem pe presedintele Cemerei Deputatilor care ne-o zice direct ca “poate sa vina si mama Curtii Constitutionale” ca ramane cum am stabilit. Avem un Monitor Oficial in care se publica selectiv doar ceea ce e de interes pt Putere, avem un Avocat al Poporului care de fapt e al Puterii pe fata. Avem un Presedinte interimar care spune ca lui i se pare normala o Ordonanta impotriva a ceea ce a spus Curtea Constitutionala. Iar tu si “trimisii lui Voiculescu” strigati Dictatura in ianuarie…

 3. 3 dromichaetes July 12, 2012 at 8:09 am

  @iosif vad ca legitimitatea inseamna pentru tine ce vrei tu sa iti iasa. Nu-i asa, cu tot respectul. Traim intr-adevar intr-un stat de drept (poate asta ai vrut sa spui, dar nu-i nimic). Statul de drept inseamna respectarea legii, a regulilor, a normelor. Intr-adevar nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege. Numai ca statul acesta de drept Romania este si o democratie reprezentativa. Adica eu, simplul alegator, deleg unor parlamentari puterea politica. Uneori, slava statului de drept si felului in care a fost construit statul din punct de vedere constitutional, parlamentarii nu pot face de capul lor tot ce vor – e mai bine asa pentru toata lumea – si de aia exista procedura demiterii presedintelui prin referendum. Votul popular este fundamental aici. Basescu a afirmat ca USL incearca sa se ascunda dupa votul popular. Si la aceasta afirmatie am reactionat eu.

  @Vercix guvernul Boc si Traian Basescu au ajuns in situatia de astazi datorita presiunii strazii. Nu datorita USL, lui Hrebenciuc sau lui Voiculescu. Sa afirmi ca cei care “ii urau de bine” lui Basescu in poarta sediului de campanie aseara sunt trimisii lui Voiculescu e continuarea aceleasi logici dupa care oamenii din strada din ianuarie/februarie au fost facuti viermi si ciumpalaci, ceea ce arata ca nu e nici o diferenta de gandire intre oameni ca Baconski, Voinescu si Basescu. Si mai demonstreaza ca oamenii au avut dreptate sa ceara in continuare demisia presedintelui Basescu, nu doar ejectarea lui Baconski din guvern sau trimiterea lui Boc inapoi la Cluj si in anonimat. Dar asta este o chestiune fata de care avem pareri diametral opuse, aparent. Fundamental aici este despre ce discutam. Or in momentul de fata suntem chemati sa hotaram, ca cetateni cu drept de vot, daca presedintele Basescu trebuie demis sau nu. Punct. Nu despre Ponta, nu despre presedintele interimar si, cu siguranta, nu despre Voiculescu. Acum nu este vorba decat despre Basescu si ce a facut el in ultimii ani ca presedinte. Tu esti multumit de Basescu? Raspunde la intrebarea asta.

 4. 4 iosifalexandrusimion July 12, 2012 at 9:09 am

  1. nu inteleg cum poti separa democratia reprezentativa de statul de drept.
  2. prin unealta votului popular s-au instaurat in ultimul secol regimuri autoritare si dictaturi. iti dadusem exemplul votului popular folosit ca scula in favoarea unei puteri politice de Fujimori in 1992. la votul popular au apelat si alti turbati ai politicii secolului XX nu doar in America de sud (de la Peron la Chavez), ci si in batrîna Europa (de la Hitler, mare amator de vot popular, la Lukashenko, trecînd prin Salazar – vezi votul popular din 1933 – si prin Franco – vezi voturile din 1947 si 1966). in momentul in care votul popular este folosit pentru a incalca in mod flagrant legea sau pentru a instaura un regim autoritar, nu stiu cum mai putem vorbi de legitimitate.

 5. 5 dromichaetes July 12, 2012 at 9:43 am

  “pentru a incalca in mod flagrant legea sau pentru a instaura un regim autoritar” – banuiesc ca te bazezi pe ceva anume, cand faci aceasta afirmatie. Doua chestiuni au fost foarte prost facute de USL in ultimele doua saptamani [prost facute din punct de vedere politic, legal au acest instrument la dispozitie]: mutarea Monitorului Oficial in subordinea Guvernului prin OUG si inlocuirea Avocatului Poporului prin hotarare de parlament.

  Este important sa intelegem de unde vine legitimitatea. Pentru ca legea nu creeaza legitimitate, ci legalitate (adica ceva este permis, repectiv interzis in jurisdictia nationala). In acelasi timp o lege poate sa intruneasca conditiile de constitutionalitate, dar sa nu fie legitima, daca nu intruneste suportul popular. Cat despre separatia la care te referi, nu eu fac aceasta separatie, credeam ca am fost destul de clar: ele merg impreuna. Statul nostru de drept este si o democratie reprezentativa, carevasazica, eu, alegatorul sunt reprezentat de altii (parlament si presedinte, pe care ii aleg). Adica legitimitatea vine de la mine, prin votul meu. Care vot poate fi exercitat – potrivit Constitutiei – si pentru demiterea presedintelui. Cum se poate ascunde un partid “in spatele votului popular”, cand tocmai asta se cere de la acea formatiune politica: sa dea alegatorilor posibilitatea sa isi exprime optiunea.

 6. 6 Vercix July 12, 2012 at 9:57 am

  @dromichaetes
  Dar nu cred ca erau trimis de Voiculescu, desi e o probabilitate destul de ridicata. Reciteste-mi comentariul inclocuind acea expresie cu “netrimisii lui Voiculescu”. Era doar un identificator, poate nereusit, al celor care au protestat ieri in fata lui Basescu.

  Dar cand curtea constitutionala a respins taierea pensiior? Tot din cauza presiunii strazii nu au mers inainte? S-au temut mai mult de pensionari decat de sindicalisti? Faptele sunt clare: ati strigat Dictatura! cand nu era cazul, iar acum cand statul de drept e calcat pur si simplu in picioare gasiti tot felul de argumente contrafactuale.

  Uitilizarea referendumului trebuie facuta cu grija, din motivele expuse foarte bine mai sus de @iosifalexandrusimion. Basescu s-a folosit de referendum pt a fi ales, dar cel putin nu a fost pt a legitima un abuz.

  Sunt multe de criticat la Basescu si in comparatie cu idealul e departe. In comparatie insa cu alternativele nu e asa de rau. Iar faptul ca sub el s-au inregistrat cativa pasi inainte in Justitie, iar Romania nu a luat-o pe aratura in criza asta, desi era foarte probabil sa o faca, ma fac sa ii acord cateva bile albe si sa-mi doresc sa-si termine mandatul la termen (sau prin demise benevola)

 7. 7 dromichaetes July 12, 2012 at 10:36 am

  @Vercix ma bucur ca ajungi la vorba mea: tine de alegatori sa hotarasca acum daca Basescu trebuie demis sau nu. Fiecare dintre noi poate fi motivat in decizia lui de multe lucruri. Dar nu trebuie sa uitam ca vorbim despre Basescu si rolul avut de el in ultimii ani in functia de presedinte ales. De exemplu, eu nu am votat cu Basescu in 2009 la alegerile prezidentiale pentru ca s-a folosit de un referendum pentru a lovi intr-o institutie fundamentala, Parlamentul, si pentru a aduna puncte in primul tur, dar mai ales pentru ca a lasat tara, in plina criza, timp de doua luni jumatate fara guvern. Din 13 octombrie 2009 pana in data de 27 decembrie Romania nu a avut guvern. Blocajul a fost din cauza lui Traian Basescu, in parlament exista o majoritate si un candidat de prim-ministru. Asa ca as caracteriza faptul ca “Romania nu a luat-o pe aratura in criza asta” mai degraba ca o minune dumnezeiasca sau ca un noroc chior si mai putin ca un merit al lui Traian Basescu, care ne-a aratat cat de responsabil poate fi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?