CCR si limitele logicii politice de la noi

Mi-e greu sa ma pronunt asupra evenimentelor din aceste zile pe fond. Observ insa felul in care discursul politic intern se schimba de la o ora la alta in functie de reactiile externe. Cu siguranta dezbaterea din jurul CCR si acuzele de incompatibilitate la adresa unor judecatori de la CCR reprezinta o ENORMA problema de comunicare [si nu numai] pentru USL in afara tarii. Comisia Europeana si vechile state-membre au aratat fara echivoc – in repetate randuri – ca exista cateva subiecte pe care stau cu ochii ca pe butelie si ca nu acorda incredere partii romane ca este capabila sa le gestioneze fara supraveghere/monitorizare. Sistemul de justitie si ordinea de drept sunt doua dintre ele.

Or logica incetatenita la noi conform careia «totul se intampla pentru ca se poate», o logica urmata cu voluptate de politicienii nostri ori de cate ori e vreo lupta politica de dus si vreun avantaj de putere de obtinut, intra in conflict vadit cu “asistenta” europeana. Acolo, chiar daca se poate, tot nu se poate. O spune nu doar practica politica sau faptul ca la mijloc e o comunitate de valori si de reguli [ceea ce nu vrem sa pricepem chip]. De reguli si de proceduri. Si mai ales de conventii [adesea nescrise], cenzurate intotdeauna de o morala publica sanatoasa si atotputernica.

Ca acum ministerul de justitie roman retrage acuzatiile de incompatibilitate la adresa judecatoarei Iulia Motoc dovedeste ca guvernul intelege in sfarsit unul dintre lucrurile pe care le-a abordat gresit. Masura e binevenita, dar nu reparatorie.   

Semnalez un articol foarte bine documentat despre “Care este rolul jucat de Curtea Constitutionala a Romaniei si cum este influentata politic activitatea acesteia” scris de Bogdan Iancu pentru Alianta pentru o Romanie Curata. Acolo, la final, e si o indicatie despre cum poate fi raul reparat. Si avem nevoie de asa ceva. Ca de aer!

0 Responses to “CCR si limitele logicii politice de la noi”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?