Despre romani si faptele lor

Din lucrarea “Chestiunea evreiasca” in documente militare romane. 1941-1944 (editor Ottmar Trasca, 2010):

Un martor ocular, Rubin Udler, descrie in felul urmator comportamentul militarilor romani in primele zile de ocupatie [in Odessa, n.n.]: “Teroaraea a inceput inca din primele ore. In grup sau cate unul in parte ei dadeau buzna in apartamente sub motiv ca erau in cautarea soldatilor sovietici, a comunistilor si evreilor. [armata sovietica se retrasese deja din Odessa, trupele urmand sa ajute in campania din Crimeea, astfel incat intrarea romanilor in Odessa nu a avut aproape nimic din atmosfera intrarii triumfale a unei armate victorioase, ci mai degraba ca o luare in stapanire a orasului deja evacuat de societici, n.n.] Loviturile cu patul armelor si bataia salbatica a tuturor, indiferent de varsta si sex, erau insotite de amenintari cu executia imediata. Tot ce vedeau ocii lor avizi era ticsit in graba mare in ranitele si buzunarele lor. La mare cautare erau ceasurile, bratarile, inelele, cerceii si banii. Si indata, de parca cineva ii fugarea din urma, se napusteau in apartamentele vecine, unde josniciile se repetau. Strigatele lor exaltate de lacomie si de samavolnicie si strigatele oamenilor inspaimantati de moarte, care nu intelegeau deloc limba romana, umpleau toate casele, ulitele. Soldatii indraciti goneau dupa femeile tinere si le violau in grup, deseori sub ochii impietriti de groaza ai membrilor familiei”.

Citatul este intr-o nota de subsol, la pagina 31 din introducerea studiului.  

M-a socat nespus, pentru ca am crescut cu povestile vecinilor si ale bunicilor despre ocupatia sovietica din perioada 1944-1945. Ce scrie in marturia acelui om arata ca soldatii romani au facut toate ororile pe care am fost invatat sa cred ca le-au comis doar rusii in Romania in primele zile de ocupatie.

Si cand ma gandesc cu groaza ca probabil exista romani care au bunici ce au participat la astfel de orori sau ca exista romani care au astazi la mana sau in colectiile lor personale micile “prazi de razboi” rezultate in urma jafurilor si a  violurilor, dovada cea mai concreta a abjectiei umane si a infamiei razboiului. Istoria e intotdeauna personala, nu?    

0 Responses to “Despre romani si faptele lor”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?