PNL vrea scoli pentru bogati si scoli pentru saraci

Asta este o stire dupa reteta Inpolitics.ro.

Conform nou aprobatului program de guvernare, Partidul National Liberal doreste ca in viitor parintii elevilor sa poata directiona o parte din contributia lor sociala catre scoala la care invata copiii lor:

“Pentru părinţi, competitivitatea şcolară a propriilor copii înseamnă un număr mai mare de drepturi dar şi de responsabilităţi: pe lângă dreptul de a decide împreună cu profesorii asupra aspectelor administrative la nivelul şcolii, părinţii vor fi aceia care vor putea influenţa indirect calitatea procesului didactic prin alegerea şcolii care va primi astfel resursele financiare alocate elevului. Nu tipul de proprietate ori cantitatea de servicii suplimentare oferite sunt determinante în ceea ce priveşte calitatea învăţării ci calitatea profesorilor.” [p.15-16]

Aceasta masura va conduce insa pe cale naturala la transformarea de facto a unor institutii scolare in scoli pentru bogati, respectiv in scoli pentru saraci, avand drept consecinta segregarea sociala, marginalizarea si izolarea copiilor din familii sarace, precum si – acolo unde, in mod inevitabil, mediul social si veniturile parintilor sunt modeste – ghettoizarea de facto a sistemului de invatamant.

Nu e misteau?

6 Responses to “PNL vrea scoli pentru bogati si scoli pentru saraci”


 1. 1 Cosmin September 21, 2010 at 3:04 pm

  Atat timp cat posibilitatea cadrelor didactice de a impune reguli de comportament decent este diminuata de prevederile legale iar periferia isi impune lipsa de norme morale (e mai “cool” sa nu respecti nimic) prefer solutia responsabilizarii parintilor prin contributii benevole.
  In plus, sa nu ne mai amagim, segregarea pe baza de venituri functiona si inainte de ’89 (orice copil de “proletar” dintr-un liceu de varf, poate spune cum era considerat de colegii proveniti din familii instarite). De acord, macar avea acces in aceste licee daca trecea de examenul de admitere, dar in conditiile subfinantarii cronice de acum, performanta impune sacrificii.
  Vedem cam ce a produs amestecarea categoriilor sociale nu numai in scoli ci si in cartiere.

 2. 2 Dan Selaru September 21, 2010 at 3:41 pm

  Asta se intampla si acum, am sedinta cu parintii sa alegem ce banci ne luam in clasa. Asa ca e doar o legalizare a unei stari de fapt.

 3. 3 KingSnake September 21, 2010 at 3:57 pm

  Asta se intampla si prin USA, daca nu ma insel, unde parintii care doneaza cel mai mult sunt in consiliile scolilor.

 4. 4 dromichaetes September 21, 2010 at 7:52 pm

  @Cosmin, spui tu “performanta impune sacrificii” – presupun ca ti se pare normal sa sacrifici libertatea unui copil de a intra la o scoala prin propriile forte [adica prin examen] in favoarea contului bancar al parintilor. Recunosc, asta este un mod foarte liberal de a gandi lucrurile.

  @Dan, ciudat mod de a justifica ceva: “daca tot se intampla hai sa legalizam”. Pai nu starea de fapt dorim sa o schimbam?

  @KingSnake, nu iti inteleg argumentul, ce legatura are “donatia” [un act privat] cu obiectul discutiei noastre: acea parte din impozite care merge la finantarea sistemului de invatamant? In plus, tu faci comparatie cu un sistem de invatamant complet diferit [cel american] atat ca organizare cat si ca finantare. Da-mi voie sa iti atrag atentia ca nu se pot aduna elefanti cu mamaligi.

 5. 5 Cosmin September 22, 2010 at 7:18 am

  Poate exprimarea mea a fost nefericita.
  Am vrut sa spun ca subfinantarea duce la scaderea nivelului, iar alocarea banilor de catre parinti spre anumite scoli poate crea poli de excelenta. Daca un parinte vrea sa foloseasca bani pentru educatia copilului o va face finantand un sistem paralel nefiscalizat cu adresabilitate limitata (meditatia individuala).
  Injectia financiara privata in scoli de stat poate diminua nivelul cheltuililor individuale crescand accesibilitatea.
  Imi aduc aminte de faptul ca in urma cu vreo 10 ani, guvernul britanic analiza posibilitatea obligarii universitatilor de top de a primi si absolventi ai scolilor publice. Rezolvarea a venit de la constientizarea de catre universitati a faptului ca exista un segment important dintre acesti absolventi care sunt cu adevarat exceptionali si vor pierde pe termen lung daca ii ignora. Piata libera a rezolvat problema nu o masura administrativa.

 6. 6 KingSnake September 22, 2010 at 10:10 am

  Este o atat de mare diferenta intre donatie si redirectionarea contributiei ?
  Este mai bine sa existe o mare masa de scoli mediocre, cu bugete mediocre si cu profesori mediocri decat ca macar o parte dintre scoli sa aiba finantare suficienta chiar si datorita unor parinti bogati ? Atata timp cat statul nu este capabil sa finanteze satisfacator sistemul (si nu va fi cel putin in urmatorii 6-10 ani) si cat timp guvernul si administratiile locale nu sunt in stare sa administreze cum trebuie banii colectati din impozitele si contributiile platite de parinti mi se pare ca varianta asta este mai buna. Dupa cum zicea si Cosmin, macar sa se ajunga la dezvoltarea unor centre de excelenta.

  Pentru a redirectiona contributia trebuie in primul rand sa o platesti. Deci nu doar ca trebuie sa fii bogat, dar trebuie sa fii si platitor de taxe pe o buna bucata din bogatia ta. Oare e rau asta ?

  Iar scolile “ghetoizate” ar putea beneficia de profesori tineri, debutanti si dornici de afirmare, care astfel sa isi castige un loc intr-un “liceu de bogati”. (profesori care poate ar reusi sa comunice si altfel cu cei din medii sociale defavorizate)

  Pana la urma principiul asta functioneaza destul de bine in cazul redirectionarii celor 2%, daca ne uitam la lista celor ce beneficiaza.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?