Je sui de la Romanii

…sau despre iresponsabilitatea Romaniei fata de romii ei

Mai jos un filmulet cu romii nostri intr-un tramvai din Montpellier:

Bonjur misiu, bonjur madam, di le le le le le le le,
je sui de la Romanii, di le le le le le le le,

je sui de la Romanii, di le le le le le le le,
pa posibil travaii, di le le le le le le le,

merci misiu, merci madamî,
j’ai deuz anfan la caravanî
s’il vous plait, oh, s’il vous plait
…afin qu’il ait pur manjer…
 

Observ cat da oparit reactioneaza unii de pe la noi cu privire la afirmatiile lui Pierre Lellouche. Bunaoara comentariul lui Adrian Halpert se inscrie perfect in tonul general al zaverei romanesti, aruncand cam toate argumentele otetite disponibile in capul francezului. 

Deliciul gazetaresc incepe chiar din titlu, unde autorul scrie o ineptie: “Tiganii nostri sunt si ai lor!” Frizand bunul -simt al romanilor comuni, si ei deranjati de imaginea pe care ne-o coafeaza romii nostri in afara tarii, autorul comite ceea ce toti oficialii romani au gasit cu cale sa faca in aceeasi situatie: sa nu isi asume raspunderea, revendicandu-se de la un “limbaj comunitar” si clamand “corectitudinea politica”.

Si cum ar face altfel cand neasumarea raspunderii [recunoscuta implicit de Adrian Halpert atunci cand scrie despre concursul Politiei de Frontiera] a fost strategia noastra generala in raport cu problemele care ne macinau din interior si care, pentru a nu mai fi o problema, trebuiau lasate libere prin Europa sa se spele altii pe cap cu ele?! Emigratia a fost pentru statul roman o supapa purgativa, un mod de a elimina din maruntaiele deranjate ceea ce era considerat resturi nedigerabile. Si aceasta unealta a fost folosita cu buna stiinta. Sa ii integreze francezii pe romi, nu mai sunt [doar] problema noastra, ci a intregii Europe. Ne-am comportat ca un bolnav de dizenterie, improscand in jurul nostru cu mizeria din intestine, iar acum avem pretentia sa spele altii sau macar sa plateasca factura. 

Pana una alta romii astia liberi sunt cetateni, adica au cetatenia unui stat. Or asta inseamna – de bun simt sau de rau simt – ca statul respectiv are prima responsabilitate asupra lor. Statutul de membru UE adauga alte elemente la aceasta responsabilitate, in nici un caz nu scuteste. Refuzul nostru de a vedea ca romii si toti cei care “nu incearca sa se integreze” sunt consecinta directa a politicilor noastre sociale este o mare connerie.

3 Responses to “Je sui de la Romanii”


 1. 1 nebunietotala July 29, 2010 at 7:50 pm

  De ce este articolul romanului atat de uimitor? Suntem cumva o nautine cunoscuta pentru gradul inalt de responsabilitate si acceptare a altor etnii, rase, religii, etc?? Am devenit peste noapte un popor care-si respecta semenii si eu nu stiu? Nu cred ca “acceptare”, “integrare”, “respect”, “responsabil”, “responsabilitate”, etc. fac parte din ADN-ul nostru.

  Romania nu este iresponsabila doar fata de romi, ci fata de copii, pensionarii, forta de munca, fata de tot ceea ce ar implica un minim dram de responsabilitate. Noi, romanii, suntem iresponsabili fata de noi insine si repetam cu multa ardoare infama actiune in fiecare zi, ca si cum ne-ar fi frica sa nu sa gresim corect.

  Articolul si comentariile “de bine” nu fac decat sa ilustreze nivelul de educatie si cultura al romanilor in general (si chiar nu cred ca generalizez in mod fortat). Si dupa cum se poate lesne observa, vestile nu sunt deloc imbucuratoare.

  P.S. Exista cumva in Romania (anul curent) un ziar care se merita a fi citit si in care limba romana nu este masacrata sau schimbata pe tot felul de englezisme, frantuzisme si alte -isme care au potentialul sa ne faca sa parem mai desptepti decat suntem in realitate?

 2. 2 dromichaetes July 29, 2010 at 9:52 pm

  corect, am spus asta: politicile sociale dezastruoase sunt la baza situatiei actuale. Romii, care sunt mai migratori decat alti romani, au ajuns sa ne reprezinte pe afara cel mai repede, cand au plecat si saracii romani imaginea noastra prin straini era deja formata; acasa au ramas batranii decrepiti si copiii, pe care ii eliminam/excludem dupa aceleasi metode prin care i-am exclus pe romi.


 1. 1 Tweets that mention Je sui de la Romanii « dromichaetes.eu -- Topsy.com Trackback on July 29, 2010 at 1:31 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?