Copil omorat in Slatina – nu de neprofesionalism, ci de saracie

Vlad Petreanu scrie un nou comentariu pe blog despre cazul copilului omorat de nepasare si neprofesionalism. Am scris si eu la vremea respectiva ca nu e normal sa lasam oroarea care s-a intamplat in spitalul judetean din Slatina sa dispara in uitare pentru ca aici nu mai este vorba de siguranta unei persoane private, despre culpa medicala sau despre neprofesionalism. Ci despre o amenintare pentru intreaga colectivitate din care facem parte cu totii. 

Copilul nu a murit din cauza incompetentei medicilor. Sunt sigur ca – daca ar da astazi examen din nou in fata unei comisii de experti – medicii din spitalul din Slatina ar raspunde cu o nota suficient de mare. Nu este vorba nici despre neglijenta in serviciu: ceea ce s-a intamplat nu a fost un accident, o sincopa trecatoare a sistemului medical.

Este ceva ce se intampla de ani buni cu insistenta in toate spitalele si policlinicile de stat din Romania: dictatul banilor in ingrijirea medicala. Nu trebuie sa mergi in provincie ca sa vezi asta. Desi in orasele din provincie fenomenul este cel mai pregnant. Un lucru pe care massmedia centrale nu il spun si pe care multi bucuresteni probabil il ignora este ca spitalele judetene sunt cele care primesc bolnavii de pe tot teritoriul judetelor. Adica oamenii saraci din rural.

Aici discriminarea dupa puterea financiara si dupa originea sociala te musca de fata brutal, fara ocolisuri si fara rafinamentul bizantin al spitalelor mai rasarite din centrele medicale mari. Aici banul este mai rar si mizeria sistemului mai mare. Aici oamenii sunt victime, iar sistemul este un agresor.

Copilul care a murit de la o fractura deschisa era de la tara si, mai ales, era un copil sarac. Nu l-a omorat incompetenta sau neglijenta medicala, ci saracia. Daca nu ar fi avut parinti saraci, copilul s-ar fi jucat poate si astazi in praful de pe ulita natala. Mizeria materiala a parintilor si abjectia discriminatorie a sistemului medical si-au dat mana si au sugrumat impreuna o viata de om. Saracia si mizeria au pus copilul in mormant.

Vald Petreanu vorbeste de omor din culpa. Daca insa culpa ar fi fost doar a medicilor am fi scapat usor. Medicii sunt vinovati si pentru ca sistemul in care traim i-a facut vinovati. Iar sistemul suntem pana la urma noi. Uite-asa am ajuns sa traim intr-o societate de pompe funebre.  Iar moartea ne priveste in ochi pe toti, ranjind hidos din groapa.

1 Response to “Copil omorat in Slatina – nu de neprofesionalism, ci de saracie”


  1. 1 Adrian June 9, 2010 at 1:49 pm

    Aveti mare dreptate.
    Personalul medical din Romania este bine pregatit in comparatie cu dotarea materiala a spitalelor si veniturile salariale.
    Este un decalaj ca intre hard si soft in IT.
    Drept dovada este faptul ca atat medicii cat si personalul sanitar mediu sunt bine cotati si apreciati in strainatate cand muncesc acolo.


Leave a comment




Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other subscribers

Da o sansa copiilor nostri

Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?