Ce facem de acum incolo?

M-am abtinut zilele astea de la tot felul de comentarii tocmai pentru ca la fierbinteala oamenii spun multe prostii si exagereaza peste limite. Cred ca este important – acum mai mult ca oricand – sa ne pastram capul limpede si sa nu zgaltaim barca mai mult decat este cazul, pentru ca oricum ia apa la bord prin mii de gauri.

De acord cu Adrian Nastase si cu alti reprezentanti PSD si PNL ca actualul guvern si marele carmaci de la Cotroceni poarta cea mai mare parte din responsabilitate pentru situatia in care am ajuns, iar acest lucru trebuie repetat si ras-repetat ca sa stie toata lumea, daca nu a facut-o deja din joia neagra pana astazi. Insa vina nu le apartine lor exclusiv. Lucrurile nu sunt rozalii nici in partea ailalta.

Poate ca pentru unii dimensiunea dezastrului nu este inca in totalitate vizibila. Catastrofa noastra nu este [doar] economica [de genul argumentatiei: s-a impiedicat economia si a venit cu nasul de pamant sau s-a incurcat guvernul in cifre], ci in primul rand politica. Nu are rost sa ne ascundem pe dupa trandafiri si sa ne facem ca nimeni nu a observat imensul esec la fel de rasunator al opozitiei politice. Cum se face altfel ca nici la PSD si nici la PNL nu s-a stiut – pana la venirea FMI la Bucuresti – despre gaura neagra care ameninta sa ne inghita.

Unde a fost controlul parlamentar, unde specialistii si expertii partidelor care ar trebui sa asalteze ministerele de zece ori mai inversunat ca societatea civila cu interpelari despre banii publici cheltuiti si veniturile incasate? Unde sunt proiectiile economice, calculul paralel, ]n sfarsit, unde este alternativa politica?

Nu pot decat sa constat ca nimic din palierul politic nu a functionat. Daca FMI nu refuza politicos artificiul guvernului de tip suveica cu rostogolirea dobanzilor la imprumuturi, astazi am fi avut in continuare deficitul bugetar de 6 virgula ceva si pacea sociala aferenta, fara sa se intrebe nimeni daca cifra e reala sau scoasa din pix. Si fara macar ca cineva sa suspecteze cat de rau am ajuns.

Criza actuala ar trebui sa ne dea de gandit si daca ne-a ajuns cutitul la os ar trebui sa facem ceva. Ne trebuie o baza noua pe care sa asezam politica, altfel democratia noastra este una falimentara. Asa [ca pana acum] nu se mai poate. Avem nevoie de o gandire noua, care sa vada dincolo de tehnicalitati si de detalii marunte. Solutiile economice pe termen scurt trebuie insotite urgent de schimbari structurale pentru politica. Altfel vom fi condusi tot de o mana de fii risipitori…

4 Responses to “Ce facem de acum incolo?”


 1. 1 prudent May 22, 2010 at 9:31 am

  care opozitie politica? pana acum 16 luni nu era PNL si PSD la guvernare? Uitam prea repede disputa Basescu-Vosganian pe sustenabilitatea maririi pensiilor? Trecem peste infernul din mass-media (erai pe acolo Dromi, simpla intrebare?) pe marginea declaratiei lui Basescu despre COLAPSUL sistemului de pensii? Ignoram spusele aceluiasi “dictachior” despre statul ce cheltuie prea mult in campania prezidentiala??? Toate cifrele erau pe masa, toate proiectiile erau pe masa, dar se pare ca e mai usor sa impusti mesagerul decat sa accepti mesajul. Putea PSD sa accepte vreodata ca al lor concept de stat social duce RAPID la faliment??? E vreo indoiala ca si Boc-Basescu ar fi putut face la fel ca precedentii (imprumuturi, delapidarea FND, mariri de pensii si salarii), lasand “baliga de elefant” pentru urmatorul guvern???? ne-ar fi fost noua, ceilalti, mai bine? Contestam faptele/cifrele sau solutiile? e cam complicat sa afirmam ca faptele se datoreaza celor 16 luni de guvernare Boc, din care 9 cu PSD. E cam ipocirt dl.Nastase sau numai mi se pare?

 2. 2 dromichaetes May 23, 2010 at 9:54 am

  Draga prudent, nu, nu lucrez in media, insa am vazut “infernul” de care vorbesti.

  Cat despre intrebarea ta retorica “E vreo indoiala ca si Boc-Basescu ar fi putut face la fel ca precedentii (imprumuturi, delapidarea FND, mariri de pensii si salarii), lasand “baliga de elefant” pentru urmatorul guvern????”, imi pare rau ca ti-o spun, dar e necesar ca medicamentul: tocmai asta au incercat sa faca, daca nu stiai. Problema lor a fost ca FMI nu a acceptat ingineriile lor de calcul. Daca nu te-ai lamurit, uite, cauta articolul lui Cristian Sima de pe Hotnews.ro, Drama nationala, provocata de un artificiu contabil.

  Cat despre guvernarile precedente, de acord, asta am si spus, la noi esecul cel mare este al clasei politice. Insa problema ramane: de ce PD-L si Boc (pentru ca ei erau la guvernare – pusi tontoroi in fruntea statului roman de Basescu) nu au luat masurile care se impuneau cand inca nu ne ajunsese cutitul la os? De ce T. Basescu mintea in campanie spunand ca am iesit din criza? Ce fac ei acum nu se numeste curaj, ci miselie politica, pentru ca au intors-o cat au intors-o si cand nu a mai fost loc de intors, au dat cu ea de pereti…

 3. 3 prudent May 23, 2010 at 1:44 pm

  A. inca n-am inteles daca contesti faptele/cifrele de la 01.01.2009 sau numai solutiile? B. hai sa pornesc de la ce scrii. In campania prezidentiala Basescu spunea: va asteapta 25%, 15% etc. Pierdea alegerile si aveam pe Geoana, Voicu, Vanghelie si ce-o mai fi. Se schimbau cifrele? ne-ar fi fost mai bine? avea un guvern de stanga bani in buzunar de care nu stiam noi? Ergo: pleaca Boc, apare Iohannis/Dragnea/Mr.X si drege totul ca prin minune? si mai ales drege REPEDE? Cred ca inca ne gasim in prima faza: NEGAM. Pana nu RECUNOASTEM PROBLEMA nu vom gasi solutii. Ne e greu sa recunoastem ca am crezut intr-o bunastare instantanee (si casa si masina si .. si.. ), credite facile, credite cu buletinul s.c.l. si vrem orice, numai sa nu fim treziti din reverie. Si vorbim NUMAI de bugetari, iar miracolul promis de Ponta, Crin va fi limitat numai la bugetari. Sectorul privat si salariatii de acolo au platit deja pretul. Chiar nu vedem manipularea sindicala care vrea extinda la toti? Alaturi de tot bla-bla cu TVA (intoxicare pura!!!) scopul este de a MARI per total suma incasata din TVA, deci fiecare cetatean va avea puterea de cumparare micsorata ca sa se poata pastra statu-quo la bugetari. Idem cu cota unica!

 4. 4 dromichaetes May 24, 2010 at 7:12 pm

  Prudent, uite raspunsurile mele:
  A. Nu contest nici o cifra, la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 populismul a fost general. Adu-ti aminte ca nici un politician nu recunostea ca la noi va fi criza. Chiar imi aduc aminte de o discutie cu un baiat Vulpescu, consilier de-al lui Iliescu, care candida atunci in sectorul 2 si sustinea ca la noi nici pomeneala de criza. I-am dat contra-argumente si mi-a ras in fata. Ce au facut Tariceanu si Vosganian (impreuna cu compania) nu este insa cu nimic mai grav decat ce au facut ceilalti, inclusiv liderii de sindicate. Asta a fost atunci, a urmat insa Marea Coalitie pe care Basescu ne-a vandut-o ca pe solutia pentru iesirea din criza. Apoi inca aproape un an de guvernare PD-L cu Basescu la carma. Au fost 2 ani in care nu s-a facut nimic.

  B. Sa inteleg ca pentru tine este ok ca Basescu a mintit?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?