Balega de elefant si termitele chitaitoare

Comentariul politic pe care il semneaza Grigore Cartianu astazi in “Adevarul” atinge fara doar si poate un filon comun din natura jurnalismului politic romanesc: libertinajul stiintifico-fantastic se amesteca in tuse groase cu multa balega de elefant.

[credit photo: www.unseeneyes.net]

E drept, libertinajul de care vorbesc e mai mult fantastic decat stiintific, insa nu datorita unei doze de imaginatie exagerate, ci pentru ca termenul de “stiintific” a devenit nefrecventabil de cand materialismul stiintific s-a compromis istoric si a trebuit condamnat laolalta cu comunismul de catre Traian Basescu.

Ce treaba are balega de elefant cu jurnalismul? Ei, aici ar fi mai multe explicatii. In primul rand pentru ca jurnalistul politic roman este exact ca un elefant, mare, greoi, mancand mult si digerand prost. In al doilea rand balega de elefant este multa si, imprastiata cu generozitate, acopera aproape tot. Scrii mult si la repezeala si asa acoperi cu baliga ta de cuvinte un subiect care ar merita discutat cu seriozitate: cine ar putea fi prim-ministru in locul lui Boc. Unde mai pui ca, proportional cu cantitatea [platita la numarul de cuvinte], te poti astepta ca lumea sa nu observe gugumania pe care o propui ca cel mai firesc lucru din lume:

Formula raţională ar fi un guvern Isărescu cu compoziţie politică. Şi, evident, cu susţinere politică. [Grigore Cartianu, Sula lui Isarescu, in Adevarul, Vineri, 20 mai 2010]         

In treact fie spus, dupa tot ce ni s-a intamplat in ultimii doi ani, de cand a venit criza economica si peste noi, ce o fi rational sa vrei o “compozitie politica” numai paranormalul de Aliodor Manolea o putea sti. Despre sustinerea politica sa nu mai pomenim, ca numai rationala nu iese …  

Mai este insa un motiv pentru care balega de elefant e reprezentativa pentru gugu-jurnalismul politic de la noi. In cele 30-40 de kile de materie partial digerata cat cantareste un caca normal de pachiderm se pot gasi de toate pentru toata lumea. Precum celebrul gandac care traieste din belsugul elefantului, fiecare cititor situat mai jos in lantul trofic isi poate face rost de bila lui de balegar pe care sa o rostogoleasca prin discutii si dezbateri la o bere sau o secarica seara in carciuma, ingrasand astfel solul spatiului public romanesc, ramas probabil cam nefertil de la demultul Conu Leonida faţă cu reacţiunea incoace. Ba chiar de curand am citit pe undeva ca s-au descoperit si broste traind in balega de elefant, o specie foarte oracaitoare!   

In sfarsit, ultimul motiv pentru balega lui Cartianu: ca in poza de mai sus, un munte de balega seamana foarte bine cu un musuroi de termite. Balega te ingroapa si te sufoca [ca in intamplarea de aici], termitele te rod. Si ce e fantastic in toata treaba asta? Pai cum e altfel mazeta jurnalistului écrivain: termita, care zboara in stoluri si care chitaie?! vedeti cum se leaga?

Aici am insa o problema. Pentru mine este surprinzator ca un jurnalist atat de subtil ca Grigore Cartianu, care stie atat de multe despre sula, are probleme serioase de raportare la realitate cand vine vorba despre termite. Ori isi pierde noptile uitandu-se la sci fi horror de prin anii 70, ori traieste intr-o dimensiune paralela. Ca altfel nu se explica  nici zburatul in “stoluri” al termitelor, nici “chitaitul” lor.  

P.S.1. Pentru a cruta inteligenta domnului Cartianu de la o sfortare prea mare care ar putea sa-i fie fatala: termitele zboara [in adolescenta], dar in roiuri [nota bene!] si rod tot ce le iese in cale [de preferinta lemn], dar nu chitaie. Distinctia e importanta, pentru ca daca chitaie, nu sunt termite, ci soareci sau sobolani.

P.S.2. Acum fie vorba intre noi, chiar nu il inteleg pe cartianu. Emil Boc a ajuns astazi sa nu mai valoreze nici cat o balega. De ce o mai fi scriind despre el?!

2 Responses to “Balega de elefant si termitele chitaitoare”


 1. 1 prudent May 22, 2010 at 9:15 am

  ce-mi place. Dar este legitimatia de ziarist o legitimare spre abjectia in exprimare??? A afirma fara a dovedi, a se erija in posesorul adevarului national si universal (orice aluzie la CTP este …), a insulta in lipsa de argumente in care categorie se incadreaza??? Putem aduna 5 corifei ai jurnalismului in jurul aceleiasi mese (nefiind in slujba aceluiasi boss) si sa ajungem la un consens: pe cine sa mazilim, cui sa-i dam firman etc (limajul fanariot este cel potrivit)??? PS. In afara de urlete pe sticla (cu putina substanta) care lider al opozitiei isi asuma raspunderea sa vina ACUM la guvernare si sa livreze in 6 luni -limita rabdarii populatie- tot ce aiureaza pe ecran? Aud? Vrea Ponta sau Crin sa devina prim-ministru? sau vor sa vina la festin cand altii au rezolvat si au platit pretul politic pentru asta?? Churchill a castigat razboiul si a pierdut alegerile de dupa, Berlusconi -primul guvern- a taiat unele si altele si a fost inlocuit cu un guvern de stanga, acel guvern de stanga a mai ajustat cate ceva si iata-l pe Berlusconi din nou, conservatorii lui Thatcher au stat la cutie vreo 20 de ani, Kohl a facut unificarea si a fost dat jos s.a.m.d. Se pare ca e mai usor sa faci hau-hau de pe margine

 2. 2 dromichaetes May 23, 2010 at 10:01 am

  as fi vrut sa-ti raspund, dar nu stiu cum. Daca tot dai exemplul lui Churchill, unde e paralela cu ce se intampla la noi, ca PD-L si Boc nu au castigat razboiul, ci au pierdut unul foarte rusinos.

  De acord cu viziunea constructiva, ar trebui sa ne concentram pe solutii la problema noastra. Si partidele politice ar trebui sa vina cu propuneri serioase, pe care noi sa le analizam la fel de serios. Vremea cuvintelor mari si frumoase a trecut.

  Eu insa nu as pune in aceeasi balanta faptele unui guvern cu faptele de presa ale unor jurnalisti. Responsabilitatile lor nu pot fi comparate, intra pe scale diferite. Nu poti sa vii in fata publicului si sa spui ca nu ai rezultate de aratat pentru ca presa a a fost rea, ca nu tine.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?