Dan Tapalaga, noul TRU?

Va era dor de diatribele lui Traian Razvan Ungureanu, zis TRU, si ati cerut o revenire, un comeback al jurnalistului de opinie basescian.

Dorinta vi s-a implinit. Dan Tapalaga de la Hotnews.ro pare a fi noul TRU. Caci numai un TRU ar fi putut scrie cu verb despre “transformarea sub capitalism a lui homo-sovieticus, stramosul indiferent si perfect inutil al noii specii de est-european somnolent in munca, dar sprinten la furat” [de aici]. Si numai un TRU ar fi putut sa se uite shui la fapte si sa emita aproape genial, cu termeni mari, pareri pe post de adevaruri verificate sau de certitudini mesianice. 

TRU scria savvy [din engleza; well informed and perceptive; shrewd] si in acelasi timp kämpferisch [din germana; combativ, angajat, martial], voit militant si mobilizator. Si chiar daca nu citea tabloide gen Bild, ci publicatii grele precum The Economist, reusea de fiecare data sa infiereze “sistemul anti-reformist” care se pozitiona – si pe vremea lui de glorie jurnalistica exact ca si acum – impotriva “reformelor structurale” pe care Basescu si basescienii lui se lupta [da, asta e retorica] sa le transpuna in realitate.

Dan Tapalaga reuseste si el, cu acelasi talent de exagerare istorica, sa ne spuna ca guvernul Boc s-a speriat de “presiunea uriasa a opiniei publice” [care pana joia trecuta nu a prea existat] si ca este “un guvern slab, fricos, ineficient” pentru ca “gandeste stangist, populist si cu ochii pe sondaje” [nu pentru ca este incompetent si incapabil]. Si tot martial, vine si cu solutia:

Concedieri masive in sectorul public si intarirea mecanismelor de sanctiune si control, de ordin fiscal si juridic, par astazi singurele masuri care ar putea evita, pe termen lung, grecizarea Romaniei. Cresterile de taxe – adica bani luati de [la] cei putini din sectorul privat care inteleg sa respecte reguli minimale ale eticii capitaliste – vor hrani mai departe, cot la cot cu populismul stangist, noua specie din Est. Munca si lege. Si specia rea se poate stinge peste cateva generatii. 

Despre Dan Tapalaga credeam ca este un baiat, ziarist, care cauta si uneori surprinde esenta lucrurilor importante. Astazi observ ca a renuntat sa mai caute. Exact ca TRU, a ajuns un om care traieste [d]in propria lui utopie. Si – dupa cum se stie – in utopia lui fiecare om e un mic dictator.

Advertisements

0 Responses to “Dan Tapalaga, noul TRU?”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements