dragi bugetari grasi, grasuti sau mai slabuti

Securea a cazut pe butuc. Ramane sa vedem al cui cap a fost cel taiat. Presedintele Romaniei (iar nu primul ministru ala micu) a comunicat natiunii care sunt deciziile. Mai intai insa i-a rugat le-a spus romanilor sa aiba incredere “că Guvernul, Parlamentul, Preşedintele ştiu ce au de făcut în situaţia de criză economică actuală.”

In ciuda retoricii presedintelui [sau poate tocmai din cauza asta] trebuie subliniat ca deciziile comunicate de la Cotroceni – dureroase, scandaloase, paguboase – vin pe fondul vizitei la Bucuresti a “echipei de evaluare a progreselor pe care le-a facut Romania” si ca datorita acestor progrese de notorietate publica ale guvernului PDL avem astazi bucuria deosebita de a “face fata crizei si de a limita riscul creării unor situaţii extrem de dificile”.

In timp insa ce guvernul inregistra progrese, iar economia reala raspundea corect la criza, statul a ramas in continuare gras. Gras adica cu multi bugetari si multe cheltuieli sociale. Gras ca un nesimtit care nu vrea sa slabeasca singur. Basescu dixit:

…este o imagine care îmi vine în minte acum: statul arată aşa, ca un om foarte gras care s-a căţărat în spatele unuia foarte slab şi subţirel. Şi asta e economia românească. Iar cheltuielile uriaşe ale statului s-au transferat pe cei trei milioane care lucrează în servicii şi în industria românească. [de aici]

Addendum important: dragi bugetari, poate nu ati inteles, nu pierdeti 25%, ci vi se taie UN SFERT din salariu. Un sfert. Gata.

Advertisements

7 Responses to “dragi bugetari grasi, grasuti sau mai slabuti”


 1. 1 prudent May 7, 2010 at 8:37 am

  A. reducerea fondului de salarii cu 25% NU inseamna reducerea salariului fiecaruia cu 25% decat daca sindicatele vor asta. Daca sindicatele decid sa reduca efectivele cu 30% raman si bani de mariri de salarii. Putem iesi dintr-un egalitarism absurd care miroase a marxism? B. Am serioase dubii ca 75% din buget pe asistenta sociala s-a creat in ultimele 4 sau 16 luni (cu Boc premier). Am aceleasi dubii privind data cand s-a infiintat subventia la caldura, la metrou, la tramvai, la lemne etc. C. Te rog sa comentezi pt. mine urmatoarea situatie (autentica) comuna Fundata: 60 elevi si 20 de profesori. Sau situatia dintr-o comuna din Ilfov unde pentru 2000 de ore anuale pontate (si 1800 ron lunar -fara sporuri) ofiterul starii civile a incheiat 14 casatorii, a inregistrat 11 decese si 15 nasteri si a eliberat 150 certificate. E functionar public: nu se admite part-time, nici externalizare iar sindicatul se opune sa i se dea si alte sarcini. Si cred ca mai pot da cateva sute de astfel de exemple, poate vezi de ce e periculos sa generalizezi (mai ales cand esti si sef sindical).

 2. 2 niku_elektriku May 7, 2010 at 1:13 pm

  ce, dromiqete e lider sindical ?

 3. 3 dromichaetes May 7, 2010 at 3:01 pm

  Scuze ca raspund atat de tarziu.

  @prudent: “Putem iesi dintr-un egalitarism absurd care miroase a marxism?”

  Ce intelegi tu prin egalitarism absurd? Te-ai gandit ca cei care pierd UN SFERT din salariu sunt in marea lor majoritate profesori, educatori (de gradinite), asistente si medici? Dar la politistii atat de huliti care traiesc/traiau dintr-un salariu de 10 milioane te-ai gandit? Ei erau platiti pana acum sa aiba grija de noi cand ne imbolnavim, sa aiba grija de copii nostri sau de siguranta noastra. Serviciile publice sunt si asa la pamant. Crezi ca acum situatia va fi mai buna? iti spun eu ce tocmai a facut Basescu: tocmai mi-a spus ca daca nu am bani sa dau spaga doctorului, educatoarei etc. imi va fi MAI RAU ca pana acum, pentru ca numai cine va avea bani de bagat in buzunarul de la halatul doctorului/educatoarei va avea parte de atentie. Mai mult si mai accentuat ca pana acum. Asta a facut Basescu impreuna cu echipa lui de boci incompetenti. Despre ce fel de egalitarism vorbim atunci? Si mai ales despre ce stat vorbim?

  Inghititi nemestecat PR-ul de la Cotroceni fara sa va intrebati [cu capul vostru] despre ce fel de reforme vorbeste Basescu? Ca a spus doar ca e vorba de “reforma statului”. Ce inseamna la el reforma? Reducerea salariilor? Eu ma gandeam ca “reforma” [a statului sau a altceva] inseamna “imbunatatirea” situatiei actuale. In ce fel imbunatateste ucazul dat ieri de la Cotroceni sistemul de sanatate, sistemul de invatamant, sistemul de siguranta publica? Dar sistemul de protectie sociala cu toate categoriile dezavantajate [gen persoane cu handicap]?

 4. 4 dromichaetes May 7, 2010 at 3:03 pm

  @niku_elektriku: “ce, dromiqete e lider sindical?”

  Ai dreptate, nu am cum sa fiu, doar nu vorbesc exact cum ar vorbi un membru al guvernului Boc [asa cum au vorbit astazi Dumitru Costin et al]…

 5. 5 Ana May 21, 2010 at 8:58 pm

  Dar nu este mai bine daca nu ne-ar afecta aceasta taiere de venituri? Nu ar fi mai bine daca am avea propriul nostru business, si sa ne castigam singuri banii, primind recunoastere si veniturile pe care le dorim?

 6. 6 dromichaetes May 23, 2010 at 9:43 am

  draga ana, in primul rand, taierea de salarii afecteaza pe toata lumea, indiferent daca esti bugetar sau lucrezi in privat. Consumul va fi prima victima, cererea va scadea si nu vad cum asta nu va avea consecinte pentru cei de la privat. Pacat ca nimeni nu poate face proiectii sa ne spuna cu cate procente se va diminua cererea interna…nu avem economisti…avem doar oameni politici si politruci…

  In al doilea rand, nu toata lumea poate avea propriul business, decat daca mergem pe un scenariu clintonomics (sau A Treia Cale) dus la extrem, in sensul in care toate serviciile publice prestate de stat s-ar externaliza. Asa nu am mai avea bugetari, ci angajati la un privat care presteaza servicii de sanatate, educatie, transport public, politie, justitie etc. Dar vrei sa ajungem acolo? Te-ai gandit ce consecinte ar reiesi de aici?

  Raspunsul este de buna seama o reforma reala a statului si a serviciilor sociale pe care le are in grija. De exemplu in sanatate, introducerea co-platii in sistemul de sanatate este doar un pas modest in acest sens, ar trebui de exemplu sa se reglementeze mai bine pozitia Caselor de asigurari de sanatate in sistem, pentru ca acum domina sistemul si il controleaza total netransparent.

  Ar fi multe de spus, si mai multe de facut. Sistemul actual de achizitii publice si mecanismele de control aferente nu functioneaza. Produc rezultate aberante, cu costuri de 3-4 ori sau chiar mai mari decat pe piata reala, insa perfect legal. Cum este asa ceva posibil? Alt exemplu: cum se fac angajarile la stat? Nu mai continuu…


 1. 1 Cele mai bune bloguri politice Trackback on May 7, 2010 at 2:07 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements