Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Despre umilinta, nu despre suferinta

M-a impresionat foarte mult articolul acesta din Adevarul scris de Mihaela Stoica despre umilintele prin care trec de fiecare data oamenii [nu persoane] cu dizabilitati in relatia cu Statul, in cazul de fata Comisia pentru Evaluarea Persoanelor cu Handicap.

Sunt subiectiv aici si ma aprind repede. Ca in fiecare an, zilele acestea sotia alearga cu gemenii dupa ea de la un cabinet medical la altul pentru a face rost de certificatele medicale cerute la dosar. Gruia, unul dintre gemeni, este nevazator. Are dezlipire totala de retina in ambii ochi. Nu vede.

Nu ma deranjeaza ca trebuie sa fie analizat de comisie in fiecare an cazul lui Gruia pana la varsta in care devine major, inteleg [si sper din toata fiinta mea] ca medicina face pasi repezi si intr-o zi va aparea un tratament care sa-i redea vederea. Ma enerveaza insa enorm felul in care tot sistemul este organizat, multimea de hartii cerute la dosar, respectiv multimea de locuri in care trebuie sa mergi pentru avize, stampile, semnaturi etc. Ca sa nu mai vorbim de inadecvarea spatiilor si mai ales a oamenilor care lucreaza in aceasta masinarie de masurat si cantarit solidaritatea pe grade de handicap.

Este o aberatie birocratica ce nu tine seama absolut deloc de nevoile si – evident – constrangerile fizice la care sunt supusi oamenii cu handicap. Iar experienta celui care are de-a face cu sistemul este degradanta, dezumanizanta. Marturia de mai jos este relevanta:

“Nu mai există altă situaţie în viaţa mea în care să mă simt mai vinovată că sunt bolnavă sau în care alţi oameni să mă trateze prost din pricina bolii, cum mă simt şi cum mă tratează această instituţie”.

3 Responses to “Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Despre umilinta, nu despre suferinta”


 1. 1 Vio Bota May 5, 2010 at 11:01 am

  Din pacate, e o drama…si o batjocura la adresa unor OAMENI, aici se vede ca nu suntem o tara cu institutii solide

 2. 2 Viorica May 13, 2010 at 9:32 pm

  Inteleg ca nimic nu s-a schimbat in 15 ani. Dupa operatia de cancer la san am obtinut de la comisia de expertiza medicala certificat de handicapat de gr II. Nu mi-afolosit decat la reducerea impozitului in ultima luna de serviciu, pt ca n-am avut puterea sa ma bat cu sistemul birocratic ca sa obtin vreun ajutor de la stat. “Norocul” meu ca am lucrat in mediu toxic si am iesit la pensie mai devreme cu grupa II-a de munca la scurt timp dupa ce m-am pensionat pe caz de invaliditate.
  Sper din tot sufletul sa se descopere acel tratament care sa ii permita copilului tau sa vada si el minunile acestei lumi.

 3. 3 dromichaetes May 14, 2010 at 9:53 pm

  Viorica, multumesc pentru solidaritate. Iti urez si eu multa sanatate. De sanatate avem nevoie cel mai mult, fara ea ajungi in sistem …


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?