firea revolutionara cu chibritul ne omoara

Andrei Tinu este purtator de cuvant la TSD. Stiati asta? Eu abia acum am aflat [si mi-as fi dorit sa nu].

Cum nu aveam ce face [deh…] intru o tzarica pe site-ul TSD, sa vad ce se mai intampla “institutional”. Si vad acolo printre stirile ultimelor luni [cam putine stiri pentru ditai organizatia cu pretentii] si noutatea [pentru mine] din 7 februarie ca Andrei Tinu, in calitatea sa de purtator de cuvant TSD, a participat la nu stiu ce reuniune europeana la Helsinki despre activism.

Biroul de presa TSD, din generozitate sau poate din lipsa de alte idei, s-a gandit sa ne aduca la cunostinta si ce a gasit sa spuna Andrei Tinu colegilor sai din ECOSY despre activism din partea si in numele tineretului social-democrat din Romania. Adica, in a nutshell, asta:

Concluzia este una, pe cât de simplă, pe atât de importantă: activismul este o mişcare utilă societăţii, evoluţiei umanităţii, dar numai în măsura în care libertatea de acţiune, de gândire şi manifestare nu lezează libertatea celuilalt, nu depăşeşte limitele impuse. [de aici]

Cam subtire si cam tamp. Un fel de “iarna nu-i ca vara” spus cu mai multe cuvinte. Si sunt bland in apreciere. Insa nici macar in putinatatea lui, mesajul nu este unul social-democrat. Nu este in nici un fel. Cum nu este nici relatarea experientei personale de la conferinta, servita pe blogul personal.

Probabil că firea mea revoluţionară nu acceptă teoretizarea, ci aplicarea activismului, mai ales acolo unde este nevoie mai mult ca oricând. Şi cred că în România este nevoie de punerea în practică a acestui concept chiar acum. A face teoria chibritului nu duce la aprinderea lui și, prin urmare, nici la luminarea locului în care te găsești și la lărgirea orizontului. Poate că cei din Europa civilizată nu mai au nevoie sa își facă lumină în camera în care se află, dar noi cu siguranță avem. Orbecăim de prea mult timp. Noi nu trebuie să contemplăm, ci trebuie să trecem la acțiune și, în niciun caz, să nu ne mulțumim cu condiția actuală. Pentru că un chibrit ud nu se va mai aprinde prea curând.

Si cam ce ar putea spune Andrei Tinu despre activism, adica despre schimbare, cand singura schimbare pe care o intelege “firea sa revolutionara” [citat din el] este inlocuirea personajelor uitate de vreme pe culoarele politicii cu tanara generatie gen Honorius Prigoana [sa ma si mir oare?!]. 

Atata doar ca joaca asta de-a aprins chibrituri, fara sa stim in ce camera ne aflam, s-ar putea sa ne dea foc la valiza. Nu aia cu care mergem la conferinte, ci aia in care traim, si din care ar trebui sa iesim candva la lumina. De preferinta cu generatia asta tanara, nu una viitoare. Un lucru nu trebuie scapat din vedere: numai de mici incendiatori [cu sau fara pedigree] nu avem nevoie acum. 

Later edit: si ca sa stabilim clar care este diferenta dintre actiune si gargara si, mai ales, cat de teoretic a fost nivelul conferintei puteti sa va lamuriti in cele ce urmeaza. Reuniunea, by the way, a fost de fapt un seminar organizat de ECOSY Feminist, Student and Global Progressive Youth Forum Networks. In fapt oamenii aia au discutat acolo despre:

– viitorul procesului de la Bologna si al strategiei Lisabona;
– Beijing +15 [pentru care ECOSY lucra la momentul respectiv la unpla de actiune pentru o declaratie puternica in conditiile in care rezultatele Comisiei ONU petnru Statutul Femeilor erau asteptate pentru inceputul lunii martie].
– campania curenta a  Global Progressive Forum: REGULATE GLOBAL FINANCE NOW!;
– uniunile studentesti nationale si despre alte prioritati ale celor trei retele din cadrul ECOSY (studenti, femei si forumul progresist mondial), cum ar fi introducerea unui pilon feminist in noua Agenda Lisabona dupa 2010 etc.

Dupa cum vedeti totul a fost extrem de teoretic. Pfui!

Advertisements

6 Responses to “firea revolutionara cu chibritul ne omoara”


 1. 1 Cătălin BOBOC April 14, 2010 at 3:13 pm

  Domnule Dromihete (Dromichaites), aş dori să ştiu cine sunteţi şi ce vă nelinişteşte, de vă luaţi, la două luni de la producerea evenimentului, de Andrei. Mesajul a fost prezentat în deschiderea reuniunii de la Helsinki, fiind unul general şi fără legătură cu temele ce au fost dezbătute în cadrul seminarului.
  Oricum, răutatea dumneavoastră, stimate domnule Dromichaites (Dromihete), mă face să cred că proverbul românesc (cu pomul ce dă roade – n.m.) i se potriveşte de minune lui Andrei. Dumneavoastră vă doresc să vă bucuraţi de viaţă, cât vi-o mai dă Bunul Dumnezeu! Hristos a Înviat!

 2. 2 dromichaetes April 14, 2010 at 3:45 pm

  Chiar asa, oare ce ma nelinisteste? Poate faptul ca aflu cu mare intarziere si cu si mai mare surpriza ca Andrei, pe care il aperi [dar nu stii de ce anume], a ajuns intr-un mod absolut fulminant purtatorul titlului de “purtator de cuvant”.

  Oare ce m-ar mai nelinisti? Poate suficienta cu care este luata a la legere o tema (activismul) care ar trebui sa fie motorul tuturor actiunilor desfasurate de o organizatie de tineret, pe deasupra si social-democrata, si fata de care cineva ce reprezinta organizatia pe aici sau pe afara ar trebui sa aiba ce spune. Daca se poate cu mesaj social-democrat. Chiar asa, ce anume ma nelinisteste pe mine?

 3. 3 Cătălin BOBOC April 14, 2010 at 4:10 pm

  Ştiu foarte bine de ce îl apăr, stimate domn! Asta contează mai puţin. Tot ce contează e faptul că, oricât de talentat, cult şi informat ai fi, nu ai cum să spui mai multe într-un timp scurt, de maximum 3 minute. Pentru mine, Andrei este un tânăr valoros şi demn de urmat. Eu vă asigur de respectul meu, deşi dumneavoastră, cu toate că nu mă cunoaşteţi, mă tutuiţi.
  PS: Aş dori, totuşi, să ştiu cine sunteţi!

 4. 4 dromichaetes April 14, 2010 at 4:26 pm

  Multumesc pentru persoana a doua a reverentei, nu este cazul, suntem pe net si imprumutam caracteristicile mediului in care ne aflam. Asa ca nu o lua ca o lipsa de respect, te asigur ca nu e.

  Nu vreau sa imi povesteasca altii “cat de talentat, cult şi informat” este Andrei Tinu, asta ar trebui sa se vada din ce face el. Or, pentru ca este purtator de cuvant, contributia la conferinta conteaza la “fapte” in dreptul lui. De aceea tot ce spui tu mai sus ca e ar fi trebuit sa reiasa din alocutiunea sa. Ceea ce nu e cazul. In rest nu ma intereseaza ce baiat fain e el in particular.

  Persoana mea nu intereseaza. De ce vrei sa stii, vrei sa-mi pui o “pila”?

 5. 5 Cătălin BOBOC April 14, 2010 at 5:00 pm

  Nu, stimate domn, nu vreau să pun nicio “pilă”. Vroiam să ştiu cine sunteţi, fiindcă eu mă semnez întotdeauna, ca dovadă a respectului faţă de ceilalţi şi a faptului că îmi asum cele spuse. În ceea ce-l priveşte pe Andrei, apreciez tot ceea ce scrie. Oricum, chiar dacă nu avem aceleaşi păreri şi în ciuda răutăţii vădite cu care analizaţi activitatea lui Andrei, nu pot să nu remarc valoarea dumneavoastră! În rest, să auzim de bine! Că de Andrei, o să mai auzim cu siguranţă!

 6. 6 ELMMAR April 15, 2010 at 1:47 am

  (Off topic)
  Visu’ Lu’ Boc Cel Mic

  La umbra de bonsai nipon, un Boc mic vegeteaza,
  Si ascultandu-l pe Salam, maret destin viseaza.
  In bataliile ce vin cu ostile batrane,
  Biruitor in veci va fi, catane va rapune.

  El este Cezar-ul roman, cand galii ii invinge
  Sau Alexandru Macedon, pe persi cand ii infrange.
  E Napoleon-ul din Egipt, luptand cu mamelucii
  Sau Stefan Sfant, cand la Vaslui, se razboia cu turcii.

  E general sau imparat, e rege, mai nou e presedinte
  Ochi pentru ochi avand in gand si dinte pentru dinte.
  Profesori cad suvoi pe camp, cand coasa manuieste
  Si bugetari, doi cate doi, securea de-i luceste.

  Se vede-n vis eminescian, nemuritor si rece,
  Privind de sus la boborean, in viata cum se trece.
  E mic de stat, liliputan , dar varsator de sange
  Cand ordonante da in draci si biruri grele strange.

  Deodata insa-un hahait loveste ca Furia
  Si-o voce dura, de stapan, ii curma reveria:
  – Ce faci Emile, iar visezi cand imi asculti maneaua?
  Hai, mars d-aci si-adu-mi la pat tucalu’ si cafeaua!

  Morala:
  De esti Boc si dobitoc, sa nu te-ncrezi in Guta
  Ca vine Basea cel Voinic si-ti trage drept sub…barbie!
  (Autor, Marcus)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements