de stanga, dar degeaba

Aseara la emisiunea Stirea Zilei de pe Antena 3 a fost vorba despre salariatii din invatamant si despre vizita la Iasi a primului-ministru Emil Boc cu tot cu guvernul lui, vizita lasata – destul de previzibil – cu huiduieli. La emisiune au fost prezenti Marius Nistor de la Federatia Spiru Haret, Eugen Nicolaescu (PNL), Ioan Cindrea (PSD) si Ioan Oltean (PD-L).

Pe postul concurent, la Realitatea Tv, era vorba tot despre vizita la Iasi a lui Boc [cu aceleasi huiduieli] si despre pensii si salarii. Invitati la emisiunea lui Razvan Dumitrescu au fost Vasile Marica (Sed Lex), Dumitru Costin (BNS), Varujan Vosganian (PNL) si Iulian Iancu (PSD).

Lasand zgomotul de fundal deoparte, la televizor [precizare importanta!!!] se discuta despre doua lucruri: despre legea unica a salarizarii si despre disponibilizari. Discutia mi se pare una tipic romaneasca, asemanatoare cu cea despre legea uninominalului, intrucat are loc abia dupa ce legea salarizarii unitare a fost adoptata si se aplica, iar nu inainte de adoptarea ei, asa cum ar fi fost normal. Cum adoptarea legii salarizarii era impusa in 2009 de presiuni externe serioase si beneficia la momentul respectiv de sustinerea Marii Coalitii [formate – pentru cine nu isi aduce aminte – de PD-L si PSD], discutia de atunci a fost o simpla dramatizare/inscenare de ochii lumii, in care si sindicatele au jucat un rol copios.

La fel si in cazul disponibilizarilor, despre care se stia de multa vreme ca vor trebui facute, si care, pentru ca puteau fi amanate pana dupa alegeri, nu au fost luate in serios. Acum, cand oamenii au fluturasul de salariu in mana si vad ca banii sunt mai putini si ca isi pierd locul de munca, in timp ce sefii lor primesc bonusuri si prime de Paste, brusc legea salarizarii unitare este analizata mai serios. Dar nu pentru ca unele consecinte ale legii apar abia acum [caci ele erau vizibile de mult], ci pentru ca oamenii cer socoteala.

Ce au avut de spus invitatii PSD la aceste emisiuni? Dificila misiune, avand in vedere ca pana nu demult, PSD a participat alaturi de PD-L la guvernare. La nivel de Ministru al Muncii – adica cel responsabil de politica guvernului privind piata muncii, dar si la nivel de Ministru al Educatiei si de Ministru al Sanatatii – adica doua dintre cele mai importante domenii din care se vor face disponibilizari si care vor fi afectate de legea salarizarii unitare (datorita numarului mare de bugetari). Observati aici ca este totodata vorba despre domenii care prin definitie ar trebui sustinute si promovate de social-democrati, in numele impactului foarte mare pe care aceste domenii il au pentru toate paturile sociale, insa in special pentru cei din clasa mijlocie si pentru saraci.

M-a durut ca Ioan Cindrea nu a putut decat sa faca trimitere la modul “defectuos” de aplicare a legii salarizarii unitare, la “abordari” ale guvernului, la “proceduri”. Nu la fond. M-a durut ca domnul Iancu [pe care Victor Ponta il vede prim-ministeriabil] nu a gasit sa afirme decat ca “legea trebuie respectata” [apropo de sporuri si prime], in loc sa spuna ca este inacceptabil ca oameni simpli sa isi piarda locul de munca [de la stat], in timp ce sefi si sefuleti primesc prime si bonusuri si ca este de nepermis ca pensii si salarii sa fie reduse in timp ce guvernul cheltuie sume exorbitante pentru proiecte aiuritoare.

“Faptul ca se dau premii este corect, faptul ca se dau, desi nu se respecta anumite prevederi legale, este incorect.” [Iulian Iancu, Realitatea Zilei, 17.03.2010]

Bine ca stie Varujan Vosganian ce sa spuna. Pentru ca cei de la PSD sunt de stanga, dar degeaba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?