Iliescu, revolutia si adevarul istoric

In Adevarul de sambata 6 martie apare un articol intitulat “Documentul care a omorât Revoluţia“. Titlul suna dramatic. Continuarea insa este o insiruire de speculatii a celor care incearca sa produca “dovezi” pentru rolul istoric al lui Ion Iliescu in revolutie.

Pentru oricine se considera inca revolutionar, nu incerc sa il apar pe Ion Iliescu. Mi-e greu insa sa inghit franturi de informatii si marturii incomplete pe post de dovezi. Si mi-e si mai greu sa accept interpretari ex-post in chip de premeditari ex-ante. Mai ales ca sunt prezentate ca fiind «de o importanţă capitală în contextul „reconstrucţiei” anunţate în zilele acelea».

Iata “dovezile” prezentate de articol:

Transcris sub forma unui ordin militar, acest anunţ tip de „informare” fixa fundaţia noii orânduiri, anunţate ca fiind democratică, pe vechile structuri, aparent înfrânte…[…]

Primul dintre aceste ordine era anunţat astfel: „Toţi activiştii de Partid rămân în funcţiile actuale şi îşi continuă munca de educaţie şi cultură a Armatei. Ordinele de detaşare a activiştilor pentru asigurarea îndeplinirii altor funcţii sau în stagiu de încercare îşi păstrează valabilitatea. Activiştii neîncadraţi în urma alegerilor vor fi numiţi în funcţie pe linie de comandă sau în cadrul apărării Consiliului Politic prin ordin de zi al comandantului de Armată”.

„Consiliul” la care se făcea referire în acel document era chiar cel al Frontului Salvării Naţionale, înfiinţat, „în direct”, la Televiziunea Română, în 22 decembrie 1989. Al doilea punct al actului continua în aceeaşi notă şocantă: „Cotizaţia de Partid, UTC şi Sindicat se strânge şi se predă în conturile de până acum”.

Unde sunt acesti activisti de partid si fosti utc-isti? Ce au ajuns ei dupa revolutie? Au avut ei o importanta “capitala” in noua oranduire? Nu ridic intrebari retorice, ci chiar cred ca ar trebui sa judecam cu luciditate, cautand raspunsuri la intrebari legitime. Mi-e teama ca toata campania asta din Adevarul are prea putin de a face cu aflarea adevarului istoric, a ordinii si logicii faptelor asa cum s-au desfasurat ele in acele zile, si mai mult cu impunerea unei interpretari care il considera pe Ion Iliescu vinovat de deturnarea revolutiei sau de nefinalizarea ei. Anelli Ute Gabanyi, cercetatoarea romana care traieste la Berlin, a fost prima care a vorbit de o “revolutie neterminata” in cazul Romaniei.   

Personal, nu stiu daca sa il consider pe Ion Iliescu vinovat de deturnare sau de temperare a revolutiei. Sau de ambele concomitent. Am avut cea mai violenta rasturnare de regim, si totusi oameni cheie care au facut parte din regimul comunist au fost pardonati, amnistiati, re-esapati. Nu trebuie sa uitam insa ca la noi a fost si cel mai dur regim din lagarul comunist si ca nu am avut o dizidenta organizata care sa fie in stare sa preia posturi cheie in noua situatie politica.

Ca un fapt istoric, in Germania de dupa reunificare nici un activist de partid si nici un cadru din structurile de securitate/armata/diplomatie ale RDG nu au fost preluati. Nici macar unul. Asta insa pentru ca au avut tot ce nu am avut noi si pentru ca nu au avut tot ce am avut noi.

Advertisements

2 Responses to “Iliescu, revolutia si adevarul istoric”


  1. 1 Dan Selaru March 8, 2010 at 2:04 pm

    In ziarul de azi e descrisa chemarea trupelor sovietice.

  2. 2 dromichaetes March 8, 2010 at 2:30 pm

    da, am vazut/citit 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements