Seitan, baubau-ul copiilor

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, vrea ca alocatia pentru copii sa nu se acorde familiilor cu venituri mari. Stirea este aici. O inregistrez ca pe inca o dovada a faptului ca acest guvern [condus, cum altfel, de un “profesor” de drept constitutional] nu concureaza degeaba pentru titlul de campion absolut la incalcari flagrante ale constitutiei.

Nu fac din asta o chestie de principii, insa dreptul copilului este dreptul copilului. Cum scriam acum un an despre peripetiile parintilor prin sistemul pentru copii cu handicap, autoritatile de la directia de asistenta sociala si protectia copilului conditioneaza primirea dosarului de depunerea unei adeverinte de venit a parintilor, desi este vorba despre un drept al copilului, consfintit si garantat de constitutie. Practica este total netransparenta si contra oricarui principiu de protectie a datelor cu caracter personal (venitul salarial fiind clasificat drept data cu caracter personal).  

Acum vor autoritatile sa extinda aceasta practica la toti copiii, nu numai la cei cu dizabilitati. Adica parintii vor fi obligati prin lege sa prezinte adeverinte de venit pentru a li se putea calcula venitul pe familie. Aberatia cred ca este evidenta.

Nu este vorba aici de diferentierea dintre bogati/saraci, care trebuie avuta in vedere – in sensul reducerii efectelor ei – tocmai atunci cand este vorba de bunuri publice precum accesul la o ingrijire de sanatate sau la o educatie de calitate. Ci de intruziunea statului cu bocancii in viata noastra de familie pentru un drept al copiilor nostri, un drept care nu poate fi conditionat sau ingradit de absolut nimic. 

Sa ii aud acum pe aia care sustin ca PD-L este in vreun fel de dreapta pentru ca sustine mai putin stat si mai multa libertate. Libertatea cui?

Advertisements

12 Responses to “Seitan, baubau-ul copiilor”


 1. 1 Dan Selaru February 19, 2010 at 4:27 pm

  Nici Ceasca nu a avut o idee atat de tampita. Tu cu aia mici te descurci dar eu cu a mea nu, ca e constienta ca sunt banii ei. Cum sa-i spun eu ca nu-i mai da Boc banii?

 2. 2 dromichaetes February 19, 2010 at 4:29 pm

  ah, taticule, acum sa te vad. Eu cred ca o sa vrea si altii sa il bata pe Boc, nu numai Ponta.

 3. 3 Shadow February 19, 2010 at 5:33 pm

  Te pui cu te-ncurci?
  Discriminarea copiilor pe motiv de “castiguri salariale familiale” tine mai degraba de “lupta de clasa” decat de “economii de cheltuieli”.

 4. 4 Mihai February 19, 2010 at 7:05 pm

  @Dan,

  Nu-mi vine sa cred ca nu ai sa-i dai celei mici sau ceva mai putin mici alocatia. Ar insemna ca oricum ai un venit peste o anumita valoare, ceea ce inseamna ca poti sa ii dai o alocatie. Si ca oricum ii dai mai mult decat doar 42 RON pe luna.
  Nu ar fi mai bine daca ti-ar lasa statul banii aia de la bun inceput, fara sa-ti mai ia impozit?

 5. 5 casandra February 19, 2010 at 10:49 pm

  Oho, si ce de dreapta este acest guvern!!!
  Face praf statul social!

  1.Cheltuiala statului cu alocatiile astea universale pentru cei peste 5 milioane de copii este de 0,5% din PIB. Boc vrea sa reduca.

  2.Cheltuiala publica (majoritar nu de la stat, ci din contributiile asiguratilor) pentru pensii este de 8% din PIB. La francezi este de 13,4% din PIB. Boc vrea sa reduca pensiile.

  3.Cheltuiala publica pentru sanatate este la noi de 2,7% din PIB. In UE, cheltuiala medie este de 9% din PIB. Boc vrea sa reduca si aici.

  4.Ponderea cheltuielilor salariale (salarii nete+contributii sociale platite de angajati si angajatori+ impozite pe salarii+cheltuieli de formare profesionala+bonusuri salariale) reprezinta la noi ceva mai mult de 30% din PIB. Media UE este de 48% din PIB. Boc reduce!

  5. cheltuiala publica cu asistenta sociala+beneficii familiale+beneficii de locuire+beneficii pentru combaterea marginalizarii sociale reprezinta la noi 2% din PIB. Media europeana este de 6% din PIB. Boc reduce!

  6. Excedentul brut de exploatare (ce ramane din veniturile companiilor dupa plata furnizorilor si fortei de munca salariate) este la noi de 50%. Media europeana este de 38%.

  Cum, nu este de dreapta Boc?!
  Este…
  Cu masura asta tampita cu alocatiile pentru copii s-a developat mai bine profilul guvernarii:dreapta dura.
  Acum o afla pe pielea ei si clasa mijlocie, cata o fi ea in Romania. Nu am auzit pe marii avuti ai tarii protestand, nu-i intereseaza, nu se simt lezati, ei castiga de milioane de ori mai mult in alta parte.

 6. 6 dromichaetes February 19, 2010 at 11:12 pm

  nu, Casandra, prea putin de dreapta, este doar foarte mult populism, daca ne uitam la retorica asta “copii cu parinti saraci, copii cu parinti bogati”. De parca nu ar mai fi nimic la mijloc [o clasa mijlocie?!]. Ma intreb cum va defini guvernul cine e sarac si cine e bogat, pentru ca pe baza veniturilor declarate de parinti vor fi probleme mari.

  Guvernul Boc nu poate fi de dreapta pentru ca nu identifica nici un beneficiar al “reformelor” lor. Doar dusmani: functionarii cu salarii nesimtite [care acum se pare ca sunt peste tot devreme ce toata lumea a “beneficiat” de reduceri la salariu], pensionarii cu pensii speciale [aici chiar cred ca Boc face bine], respectiv copiii parintilor bogati. Si mai urmeaza. Singurul beneficiar – la nivelul retoricii guvernamentale – a fost poporul. Prin urmare populism pur. Atunci despre care dreapta vorbim?

 7. 7 casandra February 20, 2010 at 12:16 am

  Ha, pentru tine conteaza vorbele sau faptele?

  Vorbele sunt cele pe care le auzim.
  Despre fapte ti-am scris mai sus.Iar efectele faptelor se regasesc in alocarea resurselor de tot felul.
  Intr-o tara cu multi saraci, usor de pacalit cu vorbe, nu o sa-l auzi pe Boc spunand in folosul cui guverneaza. Doar o sa-i incaiere pe saraci cu salariati, pe salariati cu pensionarii, pe cei cu venituri mai modeste cu cei din clasa mijlocie…

 8. 8 Dan Selaru February 20, 2010 at 10:34 am

  Mihai, nu de bani e vorba ci de explicatii pentru ca nu-mi mint copilul.

  Casandra, de ce nu faci un blog, chiar merita. Scrie un post despre politicile publice documentat si-l punem pe Hotnews. Sa vada si poporul ce si cum.

 9. 9 Mihai February 20, 2010 at 12:37 pm

  Dan, atunci nu ar fi mai bine daca ti-ar lasa statul banii si i-ai cheltui tu cum vrei? Pana la urma alocatia nu de la tine provine? Adica tu platesti impozite, se pierd bani pe parcurs si ii primesti inapoi, iar asta este dreptul copilului? Nu ar fi mai bine sa eliminam ping-pong-ul asta si sa cheltuim banii cum vrem?

 10. 10 Dan Selaru February 20, 2010 at 2:36 pm

  Bineinteles ca asa e. Eu sunt cam de dreapta. Problema e ca nu-i iei unui copil o jucarie, chiar daca e un copil cu parinti bogati. Nu ca eu as fi, nu sunt.

  O sa-i transfer banii eu si sper sa nu se prinda, e destul de mica. Dar niciodata n-ai idee ce stie un copil de 6 ani.

 11. 11 Mihai February 20, 2010 at 7:10 pm

  Pai daca esti de dreapta, nu ar fi mai bine sa-ti lase statul banii aia de la bun inceput? Decat sa-ti dea 42 RON nu mai bine iti da o reducere de impozit fixa pe an pentru fiecare copil?
  Stai sa vezi cand mai creste fetita! Atunci sa vezi cate stie…

 12. 12 Dan Selaru February 20, 2010 at 8:25 pm

  Exista deduceri personale dar care nu se aplica la peste 3000 de lei. Nu trebuia sa existe nicio alocatie. De la inceput.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements