social-democratia, impozitarea progresiva si relatiile clientelare

Un stat pentru platitorul de taxe.

In chestiunea spinoasa a impozitarii totul se reduce pana la urma la intrebarea: «cine este statul?». Si, cum la intrebarea asta romanul stie raspunsul din practica sa cotidiana si din experienta de alegator etern frustrat, se hotaraste relativ usor daca vrea flat tax pe venitul sau sau impozitare progresiva.

Aici social-democratia [ca aparatoare declarata a statului in raport cu piata] pierde tot timpul la scor, cata vreme nu intelege [sau se face ca nu intelege] mecanismul fundamental prin care oamenii iau aceasta decizie. Care mecanism este foarte bine explicat de urmatorul comentariu:

“…social democratia nu poate fi o solutie pt. RO cita vreme partidele sint clientelare si functiile publice se ocupa doar politic de „ai nostri”, cu gura lipita de tâta bugetului pentru a aduce bani la ei sau la partid. Macar liberalismul lasa o sansa initiativei. Social democratia presupune o concentrare de fonduri preluate de la contribuabilii care se descurca mai bine in mina puterii pentru a rezolva probleme sociale. Perfect, dar numai cita vreme banii aceia nu se fura! As fi de acord cu un impozit progresiv daca banii ar ajunge efectiv la societate, nu la partid sau in vilele diversilor numiti.” [comentariul unui vizitator, de aici

Putin stangaci formulat, dar isi face efectul, nu? Sa mai spun oare ca stiu multi oameni care cred acelasi lucru, desi se declara de stanga si afirma deschis ca impozitarea progresiva ar fi o masura corecta? Aici iarasi vedem distanta [si ruptura] dintre gandirea programatica si realitatea seaca de la noi. 

Imi aduc aminte ca, la o reuniune de anul trecut despre participarea tot mai scazuta la vot, colegul blogger Chinezu spunea foarte verde in fata politicienilor prezenti la dezbatere ca oamenii nu se mai prezinta la vot pentru ca politicienii nu mai sunt credibili din cauza ca mint tot timpul. Ce n-a spus atunci Chinezu, in eleganta lui desavarsita de totdeauna, a fost ca stie si care ar fi solutia pentru politicieni sa nu mai minta: sa nu mai fure! Si uite-asa cercul se inchide.

Eu stiu ca el se referea la toata clasa politica atunci, nu la un partid anume, insa PSD e singurul partid care sustine programatic statul. PD-L, de cand si-a tras doctrina, e nitel mai crestin si crede in subsidiaritate, iar PNL [cand nu are accese acneice de stanga] se opune interventiei statului in economie macar pe hartie, daca nu si in realitate.

Din punctul asta de vedere PSD ar trebui sa se fereasca de practicile clientelare ca dracul de tamaie. Iar pana sa isi puna problema daca vrea un stat mare sau un stat mic, tot la fel de mult ar trebui sa isi doreasca un stat corect, fara excese, bazat nu pe politizarea functiilor publice, ci pe merit si competenta. Adica un stat pentru platitorul de taxe.

Advertisements

2 Responses to “social-democratia, impozitarea progresiva si relatiile clientelare”


  1. 1 Dan Selaru February 15, 2010 at 6:54 pm

    Cristi, textul lui Nastase m-a lasat mut.

  2. 2 dromichaetes February 16, 2010 at 9:44 am

    Dan, nu e textul lui Nastase, ci al unui comentator pe blogul lui.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements