Analiza PDL sau analiza PSD sau analiza PNL…

Cristian Preda este si om politic si profesor de stiinta politica. Cand scrie pe blog este cate putin din amandoua. Insa parca mai mult din partea de profesor, pentru ca ii ofera mai multa libertate politica intr-un aer de partid destul de nerespirabil. Oricum procentele de om politic si de profesor sunt variabile, in functie de situatie. 

Cand insa Cristian preda vorbeste despre modernizare, si mai ales de modernizarea partidelor, vorbeste cu vocea profesorului. Si este cu atat mai de admirat si de respectat cu cat se insala din cel putin doua puncte de vedere:

1. asa cum dovedeste reactia lui Emil Boc, preocupat -nu-i asa ca va aduceti aminte – sa nu scape gastele peste garla, demersul lui Cristian Preda, desi perfect indreptatit si legitim, nu este oportun. Cristian Preda se insala asadar asupra riscurilor pe care si le asuma [ca om politic nu ca profesor], riscand astfel sa deranjeze pe multa lume la el in partid. Risca pana la punctul in care domnul Cristian preda s-ar putea sa constate [ca figure of speech desigur] ca nici macar nu este partidul lui. Din postarea sa ulterioara inteleg ca si el incepe sa vada lucrurile asa. Oricum, nu ma indoiesc ca alegerea ii va apartine lui in totalitate.

2. chiar daca se refera la PDL in analiza lui, Cristian Preda se insala daca crede ca are motive sa faca distinctii serioase fata de situatia celorlalte partide. In fapt orice distinctie este artificiala, nefiind contingenta cu realitatea [pentru a folosi o expresie pretentioasa]. Partidele politice romanesti impartasesc atat de multe caracteristici incat uneori jocul politic se rezuma in mod natural la o simpla conventie [in paranteza fie spus, si formula dreapta-stanga tot expresia unei conventii de pe timpul revolutiei franceze a fost, nu-i asa?], nimic mai mult. In fapt, analiza lui Cristian Preda este atat de buna incat poate fi atribuita oricarui partid.

Spre exemplificare, am schimbat din textul original minimul posibil [sper cu acordul domnului profesor caruia ii apartin drepturile de autor] pentru a vedea ce se intampla. Mica mea legenda: textul taiat este ce am scos sau inlocuit. Textul in rosu este textul adaugat.             

O întrebare utilă ar fi, de pildă, următoarea: nu cumva este momentul și pentru modernizarea partidelor, nu doar a statului despre care vorbesc respectivele partide?
Modernizarea nu pare să fie un proiect de actualitate la PSD PDL (care vorbește, cu vocea lui Ion Iliescu, mai degrabă despre stabilitate și eficiență este absorbit de treburile guvernarii si de impartirea bugetului), nici la PNL (care s-a obișnuit să înlocuiască reflecția cu sloganul și să reducă pasiunile politice la ura față de Traian Băsescu).
PDL PSD ar putea profita de această situație, adică de lenea neatentia sau indolența adversarilor, asumând primul proiect de modernizare a unui partid postcomunist.
Cred că dimensiunile cele mai însemnate ale unei asemenea modernizări ar fi următoarele:
1. Relația cu cetățenii
2. Structura organizatorică
3. Identitatea doctrinară
Voi vorbi despre fiecare dintre aceste puncte pe larg în zilele și săptămânile care vin.
Fac aici și acum doar o descriere succintă a problemelor.
1. Cât privește relația cu cetățenii, PDL PSD ar trebui să aleagă între sporirea numărului de membri printr-o campanie de recrutare bine chibzuită și respectiv întreținerea bazei actuale. Ambele soluții au avantaje și dezavantaje. Singura variantă proastă e un parcurs ezitant, adică nedefinit. Sau bazat pe hazardul unor poziționări parlamentare și al unor negocieri pripite. Tot aici intră și construirea unei relații cu cetățenii și simpatizanții care să privească perioada dintre campanii (nu doar cea din campanii) și care, pe de altă parte, să nu fie legată de o perspectivă clientelară, ci de una civică. O formațiune politică modernă e una conștientă de faptul că oamenii intră în partide nu (doar) pentru a avea avantaje (materiale sau simbolice), ci și pentru a avea o tribună. Două sunt provocările majore în această privință. Una este clarificarea relației dintre afaceri și politică. PDL PSD are de a ales între in trecut ambiguitatea și deosebirea netă. Sunt posibile evident și tonurile gri. Nu folosesc i-a folosit însă la nimic. A doua provocare este legată de gestiunea carierelor. Nu e vorba doar de oportunismul născut din poziția de putere slabiciune a PDL PSD. E ceva vechi și inevitabil. E vorba – mult mai important – despre conviețuirea unor generații care au căpătat experiență, dar și uzură, cu unele care au entuziasm, dar și imaturitate. În această privință, e nevoie, cred eu, de adaptare reciprocă și de negociere, nu de confruntare și înverșunare.
2. Structura organizatorică merită și ea o atenție specială. Corelarea dimensiunii parlamentare și a celei guvernamentale locale din teritoriu (nu doar la votul bugetului!), sudarea unei relații clare și transparente a grupurilor parlamentare din Senat și Cameră cu publicul, corelarea acțiunii palierului local și a celui național sunt urgente. Cine va trata această chestiune doar în cheie financiară se va înșela. Din experiența limitată pe care am dobândit-o, am realizat că aleșii și militanții sunt însetați în egală măsură de coerență și coordonare. Un partid modern nu e nici o firmă, nici o închisoare. Voturile nu se strâng precum profitul unei firme, iar partidul trebuie să asume o libertate de opinie considerabilă. El trebuie în plus să articuleze nivelul local și cel național, cel regional și cel european. Un partid e modern dacă oferă fiecărui membru o tribună. Un partid nu e modern dacă se îmbată cu iluzia comunicării prin televiziune. Un partid e modern dacă gândește, nu dacă plătește propagandiști capabili să vândă un slogan. Un partid nu e modern dacă vorbește pe o voce.
3. Identitatea doctrinară e și ea o urgență. Una impusă în primul rând de istoria recentă. Chiar daca este fara concurenta pe stanga spectrului politic, PSD are la fel de multa nevoie de identitate doctrinara ca si PDL sau PNL. În ultimii ani, PDL a cunoscut atât mutații organizatorice (fuziunea PD și PLD fiind cea mai importantă), cât și poziționări strategice și tactice în plan național (doi ani pro-PNL, urmați de doi ani anti-PNL și anti-PSD, după care un an pro-PSD, iar din decembrie 2009 o epocă pro-minorități și independenți), dar și pe plan european (integrarea în familia populară) PSD a abandonat dezbaterea doctrinara, intrand intr-o deriva ce a tinut mai degraba de lipsa de organizare interna si de aliantele conjuncturale facute cu PNL si PDL. Atat de mare a fost deriva ca Oopțiunile liberale, creștin-democrate și de centru conviețuiesc fără frontiere clare în sânul PDL PSD. Nu e nevoie de pașaport, dar parcă o busolă nu ar strica…
Mă opresc aici, subliniind din nou că e vorba de o eboșă.
Cred însă că un partid care se vrea modern trebuie să clarifice aspectele despre care am vorbit.
Dacă face așa ceva, el poate defini apoi opțiuni politice majore.
Iar acestea nu sunt puține.
Altfel spus, ar fi bine dacă modernizarea ar începe de jos…

Q.E.D. Pe scurt, postarea asta intra pe merit in categoria “Documente de scoala”.

Advertisements

4 Responses to “Analiza PDL sau analiza PSD sau analiza PNL…”


 1. 1 Semantic January 6, 2010 at 2:28 pm

  @Dromichataes,
  daca analiza ta se incheie doar cu concluzia ca C.Preda se insala de 2 ori atunci nu merita efortul.
  C. Preda a iesit cu problema modernizarii imediat dupa ce A. Nastase a lansat ideea reformei in PSD. Subiectul Prigoana este un simplu trigger, mai important fiind obiectivul eclipsarii posibilei dezbaterii publice din PSD. In general PDL trebuie ca de acum si pana dupa congresul PSD sa tina agenda media sub control si sa eclipseze orice incercare de spalare a imaginii negative a social-democratilor.
  Paradoxal, insa iesirea lui Preda va aduce voturi in plus lui Prigoana. Votantii PDL din sectorul 1 nu se vor identifica cu reprezentati ca Preda. PDLul cunoaste acest fapt si va adanci polarizarea din dezbaterea publica din motive de mobilizare iar la momentul oportun votantii vor fi canalizati mediatic.

 2. 2 dromichaetes January 6, 2010 at 2:34 pm

  Cred ca mai trebuie sa citesti o data. Dar poate ca nu merita efortul, nu-i asa?

 3. 3 Semantic January 6, 2010 at 2:41 pm

  @Dromichaetes,
  acelasi exercitiu il putem face cu textul tau:

  ” Adrian Nastase (Cristian Preda) este si om politic si profesor de stiinta politica. Cand scrie pe blog este cate putin din amandoua. Insa parca mai mult din partea de profesor, pentru ca ii ofera mai multa libertate politica intr-un aer de partid destul de nerespirabil. Oricum procentele de om politic si de profesor sunt variabile, in functie de situatie.

  Cand insa Adrian Nastase (Cristian preda) vorbeste despre modernizare, si mai ales de modernizarea partidelor, vorbeste cu vocea profesorului. Si este cu atat mai de admirat si de respectat cu cat se insala din cel putin doua puncte de vedere:”

  PS: dincolo de semnificatiile mesajului, motivatiile celor doi tin de lupta politica si mai putin de nevoia de reforma.

 4. 4 dromichaetes January 6, 2010 at 2:54 pm

  Mai citeste o data. Pe mine nu ma intereseaza ce intentii are Cristian Preda. Pentru ca nu vreau sa personalizez. Din acelasi motiv hai sa il lasam pe Adrian Nastase deoparte pentru moment. Am scris acum mai mult timp despre Adrian Nastase si tema modernizarii. Lucrurile nu s-au schimbat in mod fundamental de atunci.

  Pe mine ma interesa observatia profesorului de stiinte politice, o observatie pertinenta si, mai ales, exacta. Problemele identificate pot fi insa gasite nu numai la PDL, ci si la PSD sau PNL.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements