Basescu, guvernul si parlamentul

Miza actualelor evenimente nu este iesirea social-democratilor de la guvernare (varianta maximalista) sau controlul ministerului de interne (varianta minimalista), ci mutarea atentiei publice si a dezbaterii de pe guvern pe parlament. Avantajul lui Basescu este self-evident

 ***

M-am saturat de atata “competenta” analitica pe marginea (non)evenimentelor politice din ultimele 3 zile. Mi se pare atat de simplu tot jocul actorilor implicati incat nu inteleg sofisticarea comentariilor de care avem parte cu darnicie. Galagia asta savanta dauneaza foarte mult.

Planul lui Traian Basescu a fost copt mai demult si acum este pus in aplicare pas cu pas. Riscul pentru Traian Basescu era pana acum in mod paradoxal tocmai perceptia populatiei conform careia el este “seful”, adica cel care negociaza si patroneaza coalitia, cel care dicteaza la guvern (si lui Emil Boc), in sfarsit cel care negociaza cu FMI-ul. Astea nu sunt lucruri noi, ci fapte documentate prin sondajele din ultimul an. Spun in mod paradoxal pentru ca exact aceasta perceptie tradeaza esecul lui Mircea Geoana de a-si consolida imaginea de “om de stat”, o idee buna, insa din pacate nereusita. In fapt Mircea Geoana nu a putut exploata pozitia de presedinte al Senatului (obtinuta in urma negocierilor din coalitie cu Traian Basescu) pentru a-si crea o alura “executiva” mai pronuntata. Dar nu despre Mircea Geoana este vorba aici…

Riscul lui Basescu de a fi asociat prea mult cu guvernul a fost recunoscut de toata lumea, in frunte cu mandra noastra ceata de comentatori si analisti politici. Concluzia pe care putea s-o traga pana si prostul satului nu putea asadar sa fie decat una singura: Basescu goes independent. Se distanteaza de Emil Boc, ii da cu tifla si partidului si tot asa. Era asadar clar ca Basescu are mai degraba de pierdut daca atentia publica este pe relatia guvern-Basescu. Presedintele avea nevoie urgent de o schimbare de cadru care sa-i fie avantajoasa.

Cand toata lumea cadea pe posterior si se minuna de “superba” manevra facuta de presedinte cu solicitarea unui referendumpentru reducerea numarului de parlamentari, Basescu nu executa decat primul pas din planul sau. Daca pe relatia Basescu-guvern Basescu este vulnerabil, pe relatia Basescu-parlament lucrurile stau cu totul altfel. Ar fi multe de povestit, dar pe scurt Basescu este pur si simplu avantajat ca este singur contra a cateva sute de parlamentari cu galagia cacofonica aferenta.

Cum insa sa realizezi mutarea atentiei de la guvern spre parlament? Simplu, dand afara de la guvernare PSD-ul. Acum ca se intampla, “analistii” nostri de frunte sar sa faca rapid calcule peste calcule privind combinatiile posibile din parlament, optiunile pentru o motiune de cenzura, sicanele din comisii, realizarea cvorumului etc. Iar “intamplarea” ca Basescu a cerut organizarea unui referendum privind institutia parlamentului e – fireste – doar o potrivire fericita.

Transferul este aproape facut. Mai trebuie ca social-democratii sa isi refaca baricadele din parlament (pe care le-au iubit atat de mult in ultimii 4 ani si in dosul carora isi inchipui ca sunt infailibili) pentru ca scenografia sa fie gata. Faceti o pauza de imaginatie 🙂 si inchipuiti-va o secunda un Basescu sicanat/sabotat/atacat din parlament…Ehehei, cui ii va mai pasa de ce face guvernul interimar, facut din tehnocrati sau din altceva? Nici nu mai conteaza daca se face referendumul sau daca rezultatul lui obliga pe cineva la ceva (probabil ca nu), important e ca lumea are acum despre ce sa vorbeasca nu pana la alegeri, ci multa vreme de acum incolo. Si, atat timp cat se vor trezi multi ca parlamentarismul din ei sufera din cauza lui Basescu (si nu din alte cauze pe care ar trebui sa le caute mai aproape de propria lor persoana), Basescu va avea numai de castigat.

“Mos Andrusca iepuras/ a pornit-o spre oras/ cu chitara la spinare / ca sa faca o cantare. // Dar vulpoiul vanator/ sta cu pusca la picior. / Uite-l cum ridica pusca/ sa-l impuste pe Andrusca. // Pif-paf! Mai puscas, / unde-i bietul iepuras?”

5 Responses to “Basescu, guvernul si parlamentul”


 1. 1 Cristian Banu October 1, 2009 at 9:12 am

  Cred că ai o mică eroare de raţionament. În momentul de faţă influenţa mass-media (fie pro, fie contra) este la un nivel minim, astfel că dezbaterile şi tocşourile nu dau randament. Dezbaterea politică s-a restrâns la nivelul galeriilor partidelor, astfel încât este imposibil schimbarea opiniilor (poţi eventual descuraja adversarul, dar nu suficient de mult).
  Apoi, fumigenele au o problemă. Ţin atâta timp cât nu bate vântul. În contul lui Traian Băsescu s-au strâns prea multe, iar dezastrul guvernului Boc nu poate fi acoperit (şi implicit relaţia lui cu Boc). Preşedintele se află la a treia coaliţie spartă. Este posibil ca de data aceasta să i se spună “ajunge!”. Este posibil ca tot acest circ să aibă darul de a genera masa critică necesară eliminării sale din rândul nehotărâţilor.
  În momentul de faţă, singurul lucru care îl poate salva pe Traian Băsescu este abandonarea lui Boc şi a PD şi impunerea unui guvern de tehnocraţi (este unul din zvonurile care circulă) pentru ca ulterior să coaguleze o platformă politică în jurul acestuia după modelul bulgar.

 2. 2 dromichaetes October 1, 2009 at 10:19 am

  Cristi, bine te-am regasit! Sunt de acord ca dezbaterile din presa nu dau randament. Dar asta are prea mica importanta, atat timp cat tii ocupata pe toata lumea cu o chestiune care nu are cum sa iti fie daunatoare pentru ca ceilalti stau oricum mai prost la capitolul incredere publica. Nu cred ca isi mai propune nimeni schimbarea opiniilor pentru ca oricum pe subiectul asta opiniile sunt formate si destul de puternic inradacinate in mentalul colectiv.

  Si cum parlamentul este institutia cu cele mai proaste scoruri (record negativ absolut de ani buni), vulnerabilitatea lui este foarte atractiva din punct de vedere politic. Nimeni nu isi mai pune intrebarea daca parlamentul este bun sau rau, toata lumea stie ca parlamentul este rau (uita-te la ce cred oamenii). De asta i-a fost lui Basescu foarte usor (si va gasi sustinere überall) sa introduca o noua optiune pentru canalizarea energiilor si frustrarilor alegatorilor: “pedeapsa”.

  Pentru prima data alegatorului roman i se ofera – de la varful statului, adica de unde se asteapta el – posibilitatea de a pedepsi toata clasa politica (ma rog, toate partidele parlamentare). Ecuatia e simpla, insa eficienta, pentru ca e de tip contabil:

  1. ai de ales intre a pedepsi “una bucata” presedinte in functie sau a pedepsi nu unul, ci mai multi parlamentari;
  2. poti pedepsi simbolic prin vot presedintele (asa cum ai facut pana acum la toate alegerile, fara sa se intample mai nimic pentru tine) si, de partea ailalta, sa pedepsesti concret niste politieni/partide prin reducerea locurilor eligibile in parlament.

  Nici nu trebuie sa fii vreun geniu ca sa instrumentezi o campanie de felul asta, mai ales ca mesajul lui Basescu ramane consistent cu el insusi (ca asta clameaza de cand a fost ales – reformarea clasei politice)…

  Cat despre acumularea de buline negre in contul presedintelui, da, este adevarat. Insa sansele ca el sa fie inlocuit din functie depind in primul rand de capacitatea celorlalti candidati de a se dovedi mai prezidentiabili ca el si abia in mod secundar de greselile pe care Basescu le-a facut sau le va mai face pana la alegeri.

 3. 3 Cristian Banu October 1, 2009 at 10:29 am

  Păi dacă nu ai mai scris, n-am avut ce comenta 😛

  Raţionamentul tău este logic şi poate fi şi corect. Dar dacă ne uităm în urmă, nici unul dintre preşedinţii “de înlocuire” nu au fost aleşi fiindcă au fost mai buni decât cel în funcţie, ci pentru că cel în funcţie nu a mai fost suportat (e valabil şi în cazul ultimei confruntări, fiindcă Adrian Năstase era premier). Părerea mea este că alungarea PSD de la guvernare este picătura care a umplut paharul.

 4. 4 Vio Bota October 6, 2009 at 1:08 pm

  Acum vor sa dizolve si Parlamentul. Situatia e cam groasa

 5. 5 ayatristan October 16, 2009 at 8:10 pm

  PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT ACUM SAU ULTERIOR, CA EFECT A CEEA CE SE/S-AR PETRECE ACUM
  (precizari constitutionale)

  Conform art.89 (3) din Constitutia Romaniei PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT IN ULTIMELE 6 LUNI DE MANDAT ALE PRESEDINTELUI ROMANIEI.

  Dispozitia este IMPERATIVA!
  Pe cale de consecinta, NU SE APLICA (in ultimele sase luni de mandat prezidential- perioada in care ne aflam) DISPOZITIILE VALABILE IN ALTE SITUATII.

  PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT NICI DUPA ALEGERI in conditiile in care, in ultimele sase luni de mandat prezidential ar cadea la vot, succesiv mai mult de doua Cabinete (sau, mai exact, NU AR PUTEA FI DIZOLVAT din acest motiv).

  MOTIVATIA ESTE ELEMENTARA :dispozitiile legate de dizolvarea Parlamentului SUNT IMPERATIVE, FORMULATE SEPARAT, DIFERENTIAT (si se aplica separat si diferentiat) PENTRU PERIOADE DEFINITE DISTINCT.
  Ambele tipuri de dispozitii sunt IMPERATIVE.
  Asta insemna ca este se aplica IMPERATIV (deci, nicidecum altfel si nicidecum cu “interpretari”) STRICT IN PERIOADELE SI SITUATIILE MENTIONATE CLAR IN CONSTITUTIE.

  Altfel spus:
  1. Pentru TOATE perioadele anterioare ultimelor sase luni ale unui mandat prezidential, Parlamentul POATE FI dizolvat daca IN ACELE PERIOADE (anterioare ultimelor sase luni de mandat prezidential) cad la vot, succesiv, doua propuneri de Cabinet;
  2. In ultimele sase luni de mandat ale prezedintelui (oricarui presedinte!) al Romaniei, Parlamentul NU poate fi dozolvat (indiferent de situatie).

  Ca atare, daca acum (in ultimele sase luni de mandat prezidential) cad la vot “n” propuneri de Cabinet, Parlamentul NU poate fi dizolvat.

  Parlamentul NU se poate fi dizolvat DUPA alegerile prezidentiale CA EFECT AL CADERII LA VOT A MAI MULT DE 2 CABINETE, IN PERIOADA ULTIMNELOR SASE LUNI DE MANDAT PREZIDENTIAL.

  Parlamentul POATE FI DIZOLVAT DACA, DUPA ALEGERILE PREZIDENTIALE, CAD LA VOT, SUCCESIV, DOUA PROPUNERI DE CABINET (deci, propuneri care ar aparea si s-ar supune la vot DUPA alegerile prezidentiale).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?