Might is right?

Cititi comentariul lui Cristian Pirvulescu din Cotidianul de astazi: Castigatorul ia totul. Vorbeste despre doctrina celui mai tare [might], care depasestse sfera economica [legile pietei spun ca intotdeauna castiga cel mai puternic] pentru a se inscauna in putere politica [right]. 

Iar problema cea mai mare este ca – pentru a reusi acest lucru – are nevoie de legitimare. Intr-o democratie [ca aceea in care ne aflam noi] might always needs to be right. Cu alte cuvinte, cei tari au nevoie de cei slabi [si multi] pentru a fi cu adevarat tari. Si o fac, printre altele, prin determinarea mecanismului electoral. In paranteza fie spus, exista si alte modalitati prin care cei tari ajung in frunte, chestia cu sistemul electoral e durerea personala a lui Pirvulescu, de inteles de altfel. 

Asa ca dincolo de ce scrie Pirvulescu trebuie aratat ca cea mai mare minciuna care poate fi spusa [si este spusa] cuiva care traieste intr-o democratie tanara ca a noastra este ca puterea se afla in mainile unei minoritati. Ca puterea e la altii si ca nu e nimic de facut. Puterea poate ajunge intr-adevar in mainile unei minoritati doar daca nu intelegem ca cei tari au nevoie de votul nostru pentru a se legitima. In realitate puterea e in mainile celui care decide raspunsul la intrebarea “Who gets what, when and how“. [Harold Lasswell, 1936].

Asa ca mergeti la vot si votati pentru o majoritate, nu pentru o minoritate! Hai, I pup you!

1 Response to “Might is right?”


  1. 1 Victoria May 20, 2009 at 12:37 pm

    Hm, ce spui tu, Cristi, si anume faptul ca puterea se afla in mainele unei majoritati care poate decide sa penalizeze o minoritate abuziva prin vot ar trebui sa functioneze in teorie, dar in practica nu cred ca functioneaza, la noi cel putin. Nu functioneaza pt ca momentan oferta noastra electorala este limitata si degeaba pot eu sa decid “who gets what, when and how”, daca WHO sunt doar cei care s-au constituit deja ca o minoritate si au format un cartel al celor puternici. Voturile in alb exact asta reflecta – refuzul unora de a legitima o minoritate abuziva. Degeaba am puterea de a conferi legitimitate, daca imi lipsesc optiunile reale. In aceste conditii puterea mea, a alegatorului este ca cea a bufonului – scalambaielile lui creaza impresia de democratie, dar de fapt nu fac decat sa consolideze status-quo-ul.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?