ce imi place Cartianu cand vorbeste despre stolurile de termite!!!

Cand Gregoire Ecrivain (vorba lui Badea) se ia in serios iese material de prima mana. Jurnalismul de opinie de la noi ar fi de buna seama lipsit de zest si de savoare fara Cartianu. Imi place Cartianu foarte mult. Ma amuza.

De exemplu cand – infierand ceva de pe la noi [ati observat ca toata lumea infiereaza ceva, dar nimeni nu arata cu degetul la cineva?] – scoate din enciclopedia personala cate o expresie de te lasa ca faianta din baie: aliniat geometric.

Astazi bunaoara scrie suparat in Adevarul despre pensii si cere imperativ incetarea nerusinarii la care s-a ajuns in sistemul de asigurari sociale: Opriţi pensiile neruşinate! Las la o parte comicul magistral de inceput cand se da nestiutor si ignorant despre felul in care se stabilea pensia pana acum pentru unele categorii profesionale [va asigur ca toti stiau!!!], mesajul lui Cartianu devine de-a dreptul irezistibil cand se minuneaza retoric de faptul ca “e posibil să munceşti de două ori mai puţin şi să iei pensie de trei ori mai mare”.

Cartianu amesteca insa doua lucruri pe care – cu claritatea mintii sale – ar trebui sa le tina separat, pentru ca nu le poti pune laolalta asa cum nu poti aduna elefanti cu mamaligi [vorba raposatului meu profesor de matematica din scoala generala, fie-i tarana usoara!].  Pe de o parte avem varsta de pensionare (respectiv durata contributiei la sistemul de pensii), iar pe de alta parte avem metoda de calcul a pensiei. Doua chestii asadar diferite.

Sa luam de exemplu un miner. Munceste 20 de ani in mina si daca mai apuca mai traieste cativa ani de pensie ros de vreo boala profesionala. Conditiile in care lucreaza el nu se compara nici pe departe cu cele in care isi fac munca un ziarist precum Cartianu. Merita oare minerul respectiv sa primeasca de 3 ori mai mult decat ziaristul cand ajunge la pensie? Eu zic ca merita.

Exemple ar mai fi, nu intentionez sa apar pe cei privilegiati, ci pe cei indrituiti sa beneficieze de drepturi de pensie speciale. De asta domnul Cartianu ar trebui sa inteleaga ca e si bine si moral sa faca distinctia dintre “privilegiu” si “drept”. Mai exact e ca atunci cand vorbesti despre pensiile pe caz de boala ca despre “un alt stol de termite nesimtite”, cand de fapt ar trebui sa spui “colonie”…

Advertisements

3 Responses to “ce imi place Cartianu cand vorbeste despre stolurile de termite!!!”


  1. 1 son of alerik May 19, 2009 at 1:09 pm

    Cartianu este unul dintre ziaristii foarte buni din Romania, insa in ultima vreme este “in lipsa de forma”. In plus ii lipseste ceva foarte important: nu are nici un pic de carisma din pacate, fapt care ar trebui sa il tina putin mai departe de TV.


  1. 1 o paine buna, dar trista « dromichaetes.eu Trackback on April 16, 2010 at 1:12 pm
  2. 2 Balega de elefant si termitele chitaitoare « dromichaetes.eu Trackback on May 21, 2010 at 3:19 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements