Descentralizarea – iarasi o prostie in stil romanesc

De cativa ani buni se vorbeste de descentralizare ca de o datorie neachitata ce a ajuns la scadenta. Impresia mea este ca nu am invatat nimic din experienta ultimilor ani cand am aplicat “motamo” tot ce ne spuneau manualele de scoala scrise de baieti destepti din Occident care nici nu pot si nici nu au de unde sa priceapa ce se intampla “la firul ierbii” in tarisoara noastra [ca in mai toate tarile post-comuniste de altfel].

Descentralizarea serviciilor publice va aduce un dezastru pentru platitorul de taxe. Va fi cea mai mare deturnare de fonduri din istoria statului roman. Pentru ca politistul, doctorul, invatatorul sau profesorul toti vor executa temenele in fata potentatilor locali care vor avea fraiele la cheremul lor, atat timp cat la noi nu exista posibilitatea de control sau contrabalansare.

In atari conditii, e limpede pana si pentru idiotul satului ca actuala descentralizare anuntata cu surle si trambite de guvern si aplaudata de unii din societatea civila naseste un sistem ce  incurajeaza vasalizarea si feudalizarea structurilor administrative locale.

Advertisements

2 Responses to “Descentralizarea – iarasi o prostie in stil romanesc”


 1. 1 calif May 11, 2009 at 1:41 pm

  Ma ingrozeste aceasta mentalitate centralista a bucurestenilor. Cu ce e mai bun un baron central de minister decat unul judetean? Cel judetean cel putin trece prin niste alegeri si are cat de cat habar ce se intampla pe “mosia” lui. Nu a devenit evident in aproape 20 de ani, ca din birourile din centrul capitalei nu ai cum sa stii ce se intampla prin scoala din satul x din Botosani sau ce probleme are spitalul orasenesc din Stei jud.Bihor sau ce se intampla cu seful de post din satul cutare din caras-severin. Indiferent ce superman ar fi la conducerea unui minister si ce subordonati fenomenali ar avea, nu va reusi niciodata sa rezolve problemele!!!

 2. 2 dromichaetes May 11, 2009 at 2:25 pm

  calif,

  ce spui tu e mai degraba un fel de “dat vrabia din mana pe cioara de pe gard” [by the way, zicerea asta are corespondent in peste 100 de limbi]. In teorie asa ar trebuie sa fie. Si stim si din practica altora ca lucrurile sunt mult mai bine rezolvate la nivel local.

  Insa noi nu suntem ca altii. Noi nu avem capacitate de control asupra alesilor nostri, iar reactia alegatorilor e din ce in ce mai slaba la vot. Cel mai bun exemplu: traim intr-o tara in care o lege data de parlament si promulgata de presedinte nu e respectata.

  Nu exista checks and balances in realitate [sau daca sunt, atunci sunt atat de slabe ca nu se vad deloc]. Acum haosul generat de statul centralizat [atat cat a a mai ramas din el] este gestionabil. Singurul lucru pe care descentralizarea il va face va fi sa descentralizeze acest haos, facand totul si mai greu de controlat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements