Cateva vorbe de care o sa mai auzim…

“Comisia prezidentiala a finalizat proiectul de modificare a Constitutiei, prin care, in mod evident, Traian Basescu va incerca sa transforme Romania intr-o republica prezidentiala de tip fost sovietic, in care Parlamentul si Guvernul sa devina o anexa a presedintelui. Candidez pentru a da un semnal ca PNL e hotarat sa poarte toate bataliile pe care le va avea de dat indiferent daca sansele de castig nu sunt cele mai mari si, de asemenea, dam un semnal prin care aratam ca suntem dispusi sa luptam impotriva oricarei tendinte de instituire in Romania a unui regim de putere prezidential.”

[Ludovic Orban, 19 decembrie 2008]. via Hotnews

Cristian Banu avanseaza niste idei interesante. Insa ce se va intampla daca prietenia PSD-PD/L merge mai departe si se incearca schimbarea constitutiei? Temele sunt foarte delicate, vor beneficia instantaneu de atentia multor alegatori [care astfel ar putea fi deturnati de la problemele economice grave pentru care PSD si PD/L vor purta responsabilitatea impreuna] si ar putea mobiliza multa lume la vot. Iar daca referendumul pentru aprobarea Constitutiei se organizeaza odata cu alegerile prezidentiale?

Eu cred ca Traian Basescu are inca multe atuuri in maneca. De anul trecut pana astazi nu s-a schimbat cu nimic situatia in privinta adversarilor sai directi. Practic nu are nici unul. Iar daca PSD “reuseste” sa isi anunte un candidat la presedintie foarte tarziu, atunci… Liberalii vor face o  figura frumoasa [numindu-l pe Crin Antonescu poate], dar cam atat.

4 Responses to “Cateva vorbe de care o sa mai auzim…”


 1. 1 Cristian Banu December 21, 2008 at 7:09 pm

  Ca să meargă împreună ar trebui să aibă idei asemănătoare. Dar PSD doreşte limitarea prerogativelor prezidenţiale. Chiar nu văd ce interes ar avea baronii locali în întărirea rolului preşedintelui.
  Iar după aducerea PSD la putere, crezi că Traian Băsescu îşi mai poate mobiliza electoratul (orice electorat, de altfel) pentru o cauză de acest tip?
  De asemenea, cred că ar trebui să definim termenul “adversar direct” un pic altfel, dincolo de indivizi. În momentul de faţă, la alegeri se prezintă aproape exclusiv electoratul de bază al partidelor. Numele poate conta pentru “nehotărâţi”, fanii vor vota candidatul partidului, indiferent de numele acestuia. De aceea, contează foarte mult scorurile partidelor şi sprijinul pe care îl vor acorda acestea candidaţilor.

 2. 2 dromichaetes December 21, 2008 at 7:41 pm

  Pana acum Basescu a fost peste scorul unui partid. Si el este exemplul cel mai bun pentru cat de importanta este personalitatea unui candidat. Observatia ca Basescu are nevoie mai mult ca oricand de un partid pentru campanie [datorita defazarii prezidentialelor] este insa foarte corecta. Dar asta nu il face prizonierul propriului partid decat in masura in care dispune de o influenta limitata asupra deciziilor]. Faptul ca Elena Udrea ajunge ministru cu un portofoliu creat special pentru ea este dovada cea mai clara a influentei politice intacte a lui Traian Basescu asupra PD/L. La fel, dar intr-un alt registru, este si cazul lui Stanisoara la Aparare.

  In privinta ideilor asemanatoare intre PSD si PD/L ca preconditie pentru schimbarea constitutiei intr-un mod favorabil lui Basescu – esti sigur ca lucrurile stau chiar asa cum s-a spus pana acum? Adica exista informatii de vreun fel cu privire la pozitia lor in privinta atributiilor prezidentiale? Tu insuti ai spus ca o combinatie Basescu + baroni ar putea fi mai puternica decat Basescu + miscare civica + PD/L. La momentul actual nu stim mai nimic – in afara de stereotipurile din presa cu care ne-am invatat – despre acesti baroni locali. Nu le cunoastem ambitiile politice cu adevarat. Or ei, dupa experienta votului uninominal, sunt niste actori politici noi.

 3. 3 Cristian Banu December 21, 2008 at 9:57 pm

  1) În mod cert, personalitatea candidatului influenţează votul, inclusiv în cadrul bazinului electoral (cel mai bun exemplu, Blaga la Bucureşti). În situaţia de faţă, dacă baronii locali intervin direct, nu cred că Traian Băsescu va putea disloca
  2) Influenţa asupra partidului este, totuşi, limitată. A reuşit să-şi impună oamenii (deşi înclin să cred că cele trei doamne au o oarecare influenţă în partid – Roberta Anastase şi Monica Iacob Ridzi au obţinut scoruri foarte bune, fiind alese direct, şi nu cred că prietenia cu Traian Băsescu a contat foarte mult la electorat, iar în cazul Elenei Udrea nu este de neglijat influenţa soţului acesteia) dar, i s-au arătat exact care sunt limitele atunci când a vrut să de-a deoparte liderii grei ai partidului.
  3) Nu există informaţii, însă nu văd logica pentru care baronii locali ar dori un preşedinte puternic care să le limiteze astfel influenţa. Mai degrabă văd o presiune înspre o descentralizare accelerată (astfel, se va reduce şi puterea de influenţă a UDMR, deşi evident nu acesta este scopul). Între Traian Băsescu şi Mircea Geoană, cel de-al doilea este mult mai avantajat efectuând un balet eficient între interesele acestora.

 4. 4 Cristian Banu December 21, 2008 at 10:00 pm

  “nu cred că va putea disloca din electoratul PSD”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?