In dialog cu Cristian Banu despre PD[L] si a treia cale a lui Basescu

Cristian Banu cu ale sale PoliTichii de margaritar este un blogger pe care il citesc constant[desi din nu stiu ce motiv nu e la mine in blogroll – voi remedia asta]. Reuseste de cele mai multe ori sa surprinda esentialul si puncteaza cu idei noi. Imi plac mai ales atitudinea sa echilibrata si tonul moderat, lucru foarte rar in blogosfera politica de pe la noi. Nu il cunosc in persoana. Desi mi-ar placea. 

L-am rugat pe Cristian sa imi raspunda la doua intrebari: una privind felul in care intelege el insusi motivele pentru care a gresit intr-o estimare trecuta si a doua referitor la o previziune de-a sa adeverita. Ii multumesc pentru raspunsuri.

eu: de cateva zile iti citesc pe blog postarile tale din urma si am dat peste o remarca ce mi-a atras atentia:

“Dacă iniţial pronosticul meu pentru alegerile din toamnă mergeau spre un 25%, cred că în toamnă PD va fi mai aproape de 20% decât de 25.” [din Concluzii după alegeri, 18 iunie 2008].

Ai putea sa-mi spui inteleg de ce crezi tu ca te-ai inselat in previziunea din iunie, ce anume te-a determinat sa dai previziunea respectiva, a fost subiectivismul tau hotarator sau au fost alte elemente care au contat?

Cristian Banu: Exista in principal doua explicatii asupra erorii. Prima este ca analogia cu celelalte alegeri, cand PD a obtinut undeva intre 70-80% din scorul pe care il dadeau estimarile, s-a dovedit a fi gresita. Eu am mers pe ideea ca daca actualele estimari dadeau undeva spre 30%, rezulta un scor potential de 22-25%. Coroborat cu un absenteism mai mare, mai ales in zona urbana, scorul PD ar fi fost cel pe care l-am spus. Prezumptia de la care am pornit a fost ca (asa cum se intampla, de obicei, si cu cei care nu se prezinta la vot) distributia „pierderilor” din estimare (adica scaderea de la 38-40% la 30-33%) se va face uniform. Se pare, insa, ca „pierderea” a fost preponderent in randul „falsilor electori”. Adica cei care nu se prezentau la vot nici nu au mai declarat ca vor vota.

A doua [explicatie] este ca am supraestimat motivatiile de tip „partinic” – cu alte cuvinte, am crezut ca va aparea in randul PD o anumita demotivare (din cauza izolarii si a scorului mic previzionat), astfel incat implicarea in campanie sa nu mai fie atat de puternica. In realitate insa, baronii locali s-au batut pentru oamenii lor, fara a calcula efectul asupra partidului.

eu: Tot in analiza cu pricina spuneai ca presedintele se face vinovat de izolarea PD-L ului si sugerai ca trebuie o alta solutie. Se pare ca Basescu a gasit solutia pe care tot tu ai postat-o pe blog la tine [Traducerea, 25 septembrie]. 

Cristian Banu: In aceea ce priveste solutia respectiva, am detaliat aici. Ideea de a coagula o miscare civica a fost abandonata rapid din cauza rezultatelor slabe. In lipsa unei alte solutii, Traian Basescu incearca acum „a treia cale” – „pactul cu diavolul (aka baronii locali)”. Este in momentul de fata singura care poate asigura o mobilizare electorala la alegerile prezidentiale (eu am spus mai demult ca acestea nu vor mai avea miza serioasa pentru partide, pentru ca functia in sine nu mai are o miza reala). Din aceasta cauza, este de presupus ca absenteismul va fi si mai mare (probabil in jur de 30%). Ma tem insa ca baronii locali, odata instalati la putere, nu vor mai avea nici un interes sa sprijine un presedinte-jucator, greu de controlat. Ne indreptam spre un nou meci Basescu-Tariceanu (Crin Antonescu?) (dacă Cristian Diaconescu intră la Externe, Geoana este la Senat, practic PSD nu are candidat), un meci care se joaca, mai ales ca Basescu si-a dezamagit serios propriul electorat si practic nu poate spera decat la voturile PSD.

Advertisements

0 Responses to “In dialog cu Cristian Banu despre PD[L] si a treia cale a lui Basescu”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements