Guvernul Basescu pentru dreapta si stanga

Pana la aflarea numelor viitorilor ministri am avut o sansa unica in a life time. Asigurarile presedintelui-jucator [“Voi fi foarte atent in discutiile cu partidele la capacitatea lor de a furniza competente.“, Traian Basescu, 4 decembrie 2008] si siguranta exultata de noul prim-ministru desemnat Emil Boc au facut aceasta sansa palpabila. Guvernul Boc ar fi putut fi cel mai bun guvern dupa 1989. Din pacate sansa aceasta nu s-a materializat. Guvernul care se prefigureaza acum nu este nici macar un guvern necesar.  

Nici nu a fost pus in functie si deja nu mai asteptam nimic de la el. Noua “echipa” guvernamentala este o dezamagire mai mare decat retragerea lui Stolojan. Pentru dreapta ea semnifica impotenta proiectului politic basescian, care se impotmoleste in smarcurile politicii de personal a partidului prezidential. Pentru stanga reprezinta dovada cea mai clara a unei lectii uitate rapid. Lectia politica de reprezentare onesta consemnata  intr-un document numit “Modernizarea profunda a PSD” [si el uitat nepermis de repede].

Vorba lui Mircea Marian [pe care il respect, dar pe care nu credeam ca am sa-l citez vreodata]: Basescu trebuie sa respinga guvernul Boc. Daca nu o va face, guvernul acesta va fi recunoscut in istorie drept ceea ce si este cu adevarat: Guvernul Basescu.

Advertisements

8 Responses to “Guvernul Basescu pentru dreapta si stanga”


 1. 1 Daniel December 19, 2008 at 4:48 pm

  Citeam la Doc ca presedintele nu prea are ce sa respinga. Parlamentul e cel care investeste guvernul si presedintele nu mai face decat o formalitate. Si sincer, plecand de la premisa ca e atat de naspa si ca nu ne asteptam la nimic bun, poate o sa avem surprize placute. Ca dezamagiri nu este de unde, poate doar confirmari ale asteptarilor.

 2. 2 Cristian Banu December 19, 2008 at 5:14 pm

  Eu nu cred că este guvernul lui Băsescu – deşi aşa crede toată lumea.

 3. 3 dromichaetes December 19, 2008 at 10:50 pm

  Daniel,
  am citit si eu ce a scris Doc. Nu vede padurea din cauza copacilor. Nu pot fi de acord cu interpretarea lui [el le zice fapte…] pentru ca exista relatari de presa ca asta sau asta si chiar declaratii ale lui Basescu citate de presa referitoare la verificarea pe care o va face el viitorilor ministri. Totul a fost invartit prin presa si cu ajutorul ei – ducand, printre altele, intr-adevar la ingrosarea realitatii cu tuse fictionale. Insa nu l-am vazut pe presedinte sa se planga de influenta care i se atribuie, din contra.

  Cazul cu respinsul neprevazut de constitutie l-am descris eu mai inainte cand discutam despre Stolojan si despre interpretarea dreptului presedintelui de a numi primul-ministru. Daca este un drept discretionar sau nu. Teoretic Basescu ar putea face multe [isi poate anula propriile decrete prezidentiale si semna altele, nu?], insa nu o va face pentru ca a cazut in propria capcana. Atat a cautat sa demonstreze tuturor ca el e Alfa in politica din Romania incat acum daca ar respinge guvernul Boc ar insemna ca isi asuma esecul. Again.

  Vrajeala savanta a lui Doc cu influenta politica aproape nula a lui Basescu m-a facut sa rad. Auzi la el. Ce gluma buna…si venita tocmai la tanc…ha ha ha

 4. 4 dromichaetes December 19, 2008 at 11:04 pm

  Cristian,
  daca stai si te gandesti este si asta o strategie: daca iese prost poti oricand sa spui ca nu ai avut nimic de a face cu noul cabinet. Poti chiar sa iesi pe televizor si sa pozezi in victima.

 5. 5 dromichaetes December 20, 2008 at 12:34 am

  Acum inca o chestie: luati va rog si analizati titlurile din presa si veti vedea ca pana in data de 18 decembrie inclusiv se vorbeste despre rolul central al Palatului Cotroceni in negocieri decizii etc. dupa care, incepand cu 19 decembrie [adica dupa ce s-a aflat cine va fi in guvern], Basescu devine un actor extern [care ar trebui sa intervina bla bla].

 6. 6 Cristian Banu December 21, 2008 at 12:36 am

  S-or fi dumirit şi ei că puterea e în altă parte. Eu spun de astă primăvară că preşedintele are de jucat un rol secundar prin decalarea alegerilor. Tot ceea ce a reuşit Băsescu a fost să prelungească iluzia că puterea mai este la el. Asta a fost rolul artileriei grele de dinainte de campania electorală (“numesc pe cine vreau eu”, remember? Na, că a numit şi a ieşit prost.). A fost o perdea de fum, care acum se risipeşte. Sau un balon care se desumflă.

  Să mă explic: partidele foloseau candidaţii la prezidenţiale pe postz de locomotivă, iar în schimb, învingătorul numea premierul din rândul partidului său. Era o situaţie win-win. Prin decalarea alegerilor, preşedintele nu-şi mai poate ajuta partidul şi nici nu poate interveni la modul real în ecuaţia puterii (vezi tentativele eşuate de demitere a guvernului Tăriceanu, inclusiv cu DNA-ul), deci, partidele nu au o motivaţie reală pentru a mai investi bani şi logistică într-o campanie electorală. În momentul de faţă, candidatul la prezidenţiale devine dependent de partid pentru asigurarea suportului logistic pentru alegeri (de aici şi prezenţa troicii Berceanu-Blaga-Videanu în guvern, deşi iniţial Băsescu se opusese). Cum preşedintele nu poate aduce ROI real, bătălia va fi – strict la următoarele alegeri – în plan simbolic, impunerea unui preşedinte-diplomat în locul unui preşedinte-jucător. Mi se pare evident că PSD şi PNL au o motivaţie superioară (mă îndoiesc însă că PNL are şi logisitica necesară, dar poate spera la electoratul urban anti-PSD), în vreme ce PD are de plătit în faţa propriului electorat nota de plată pentru dezamăgirea produsă. Odată ieşit Băsescu din ecuaţie, nimic nu mai stă în calea unificării “FSN”.


 1. 1 De ce, nene Anghelache, de ce? » PoliTichii de mărgăritar Trackback on December 21, 2008 at 10:51 am
 2. 2 Sa ma contrazica Doc… « dromichaetes.eu Trackback on February 24, 2009 at 12:30 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements