Alo, domnule presedinte, pe Dumneavoastra nu va trage nimeni de maneca?

Poate ca problema nu ar fi fost atat de grava daca, ducandu-si in mod public decizia la indeplinire, Theodor Stolojan ar fi produs o explicatie plauzibila. Or Stolojan nu a dat nici un fel de explicatie. Responsabil pentru acest esec nu poate fi decat – din nou – unul singur: Traian Basescu.

Despre retragerea lui Theodor Stolojan de ieri de-abia a inceput sa se scrie. Sa iei o astfel de decizie la numai patru zile de la nominalizarea lui Basescu pentru un mandat de patru ani  [“si nu un mandat fractionat” – “precizare care sa inlature orice dubiu” Basescu dixit] si la doar cateva ore de la semnarea Parteneriatului PD-L/PSD trebuie sa fii din doua una: ori incredibil de neserios ori fortat de un motiv foarte grav.

Incercam sa intelegem ce s-a intamplat si stabilim cauzele dandu-ne cu presupusul. In lipsa unei explicatii acceptabile, motivul care l-a determinat pe Stolojan sa isi depuna mandatul ar putea fi orice. Ar putea fi frustrarea de om prins la mijloc intre Cotroceni si partide sau, la fel de bine, ar putea fi depresia sa mai veche, care a recidivat. Speculam la maxim si nimic din ce se intampla pe scena politica nu este in stare sa ne dea un raspuns.

Si totusi este vorba despre o functie extrem de importanta in stat. Nu este posibil sa tratam cu lejeritate sau sa banalizam retragerea lui Stolojan, doar pentru ca s-a mai intamplat o data sau pentru ca lumea il considera in general un om slab. O explicatie publica este absolut necesara. Daca Theodor Stolojan nu poate sau nu vrea sa dea aceasta explicatie, atunci este de datoria lui Traian Basescu, cel care l-a nominalizat, sa produca una. Nu doar “sa ia nota”. 

Preşedintele Traian Băsescu: Nu doresc să vă explic eu motivele pe care dânsul le-a invocat. Este problema dânsului. Eu iau notă de actul instituţional al depunerii mandatului. [extras din Conferinta de presa de la Cotroceni, 15 decembrie 2008]

Retragerea nu este doar “problema dansului [a lui Stolojan]” – asa cum sugereaza presedintele. De ceva vreme incoace Traian Basescu nu scapa nici o ocazie sa isi afirme [direct si prin interpusi] dreptul sau discretionar de a numi primul-ministru. Prin exercitarea acestui drept iti asumi insa automat raspunderea politica pentru persoana nominalizata. Pentru ca ii acorzi responsabilitatea formarii guvernului. Nu este loc de joaca aici.

Dam cu pietre in Theodor Stolojan si ne facem ca nu vedem ca nu el, ci Traian Basescu recidiveaza. Dupa ce acum doi ani recunostea public ca numirea lui Calin Popescu-Tariceanu a fost o greseala, astazi presedinte rateaza din nou in aceeasi atributie indelung clamata pentru sine. Intrebarea cat de competent este presedintele Basescu in desemnarea primului-ministru ar trebui pusa in discutie publica din nou. Insa de catre cine?

7 Responses to “Alo, domnule presedinte, pe Dumneavoastra nu va trage nimeni de maneca?”


 1. 1 Parlamentolitic December 16, 2008 at 5:32 pm

  Mda..daca stau si ma gandesc m-ai bine s-ar putea sa dea dreptate, initial m-am gandit si eu ca Stolojan a recidivat datorita nervilor prea intinsi. Dar daca stau si ma gandesc, Stolojan a mai fost prim ministru, ori penultima data cand a comis-o, a facut-o probabil pentru ca nu suporta (zic eu) o competitie directa in fata electoratului, Stolojan fiind un bun tehnocrat NUMIT. Adica el se simte in pielea lui cand e numit intr-o functie, nu cand trebuie sa candideze pentru ea. Probabil ca acum a avut o contra cu Basescu, dar ar fi cazul sa stim si noi. Oricum Stolojan si-a pierdut puternic din crerdibilitate, dar daca nu se afla cauzele “demisiei”, imaginea negativa se rasfrange, dupa cum ai spus si tu, asupra lui Basescu.

  Pe de alta parte, nu uita ca e dreptul constitutional al Presedintelui de a desemna Primul Ministru. Eu nu inteleg, oamenii astia (doi) nu discuta inainte de nominalizare? Ceva de genul, mai Stolo, vreau sa te pun prim ministru, vreau aia si aia, vreau la finante sa fie ala. Si Stolojan sa accepte sau nu!

 2. 2 moromete December 16, 2008 at 7:39 pm

  Presedintele are, din pacate, o problema de comunicare, atat in public cat si in privat. E greu sa iei decizii corecte cand nu comunici cu cei care trebuie sa le implementeze si/sau sa le indure…

 3. 3 dromichaetes December 17, 2008 at 9:52 am

  Parlamentolitic,

  1. vad ca nimeni nu mai spune nimic de dreptul asta constitutional al presedintelui de a numi primul-ministru. Se pare ca s-a transat tacit, fara sa stim si noi concluziile. A recunoscut cumva PSD ca Basescu isi poate exercita acest drept discretionar? Daca da, atunci in ce baza, cu ce argumente? Sa stim si noi, pentru ca poate maine poimaine coalitia asta monstruoasa se destrama si ne trezim ca luam discutia de la capat.

  2. este o scapare grava a societatii civile [daca partidele nu reactioneaza in nici un fel] si un risc pentru democratie daca acceptam producerea de evenimente politice de foarte mare importanta [cum este retragerea unui candidat] fara o explicatie acceptabila si fara a trage la raspundere pe cei responsabili cand explicatia e cusuta cu ata alba.

 4. 4 dromichaetes December 17, 2008 at 9:55 am

  Tacerea noastra e mai vinovata decat vina lor.

 5. 5 treebeard December 17, 2008 at 5:29 pm

  @Parlamentolitic: Inteleg ca faci presupuneri in lipsa unei justificari a lui Stolojan, dar nu ti se pare normal sa fie macar plauzibile? Iti imaginezi consultarile presedintelui cu PDL in care nu spune nimeni nici un cuvant?! Crezi sincer ca Stolojan a aflat din presa ca a fost propus prim-ministru?

 6. 6 treebeard December 17, 2008 at 5:35 pm

  @dromichaetes: Ce anume e neclar in legatura cu dreptul presedintelui de a numi primul ministru? Eu am citit paragraful respectiv din constitutie si e foarte clar. Iar faptul ca unele partide il contestau era doar pentru atmosfera electorala.

 7. 7 dromichaetes December 17, 2008 at 8:46 pm

  Ori te faci ca nu intelegi ori nu te faci. Eu vorbesc de drept discretionar, adica poate face ce il taie capul cum il taie capul fara nici un fel de responsabilitate imediata si directa.

  Paragraful respectiv poti sa-l citesti cat vrei. Nu stiu daca iti foloseste cu adevarat la ceva atata timp cat este loc de mai multe interpretari. Sa iti mai dau un exemplu unde constitutia nu prevede nimic, desi posibilitatea ca acest lucru sa se intample exista: sa spunem ca Basescu il desemneaza prim-ministru pe Stolojan, numai ca, inainte ca acesta sa se supuna votului in parlament, ceva grav intervine in relatia lui cu Basescu si Basescu decide sa il schimbe [inainte ca el singur sa se retraga]. Cum se procedeaza atunci? Este doar o problema de semnatura pe un decret prezidential? Sau nu? Constitutia tace in acest caz.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?