De ce a devenit votul alb atat de interesant?

Vad ca subiectul este in continuare foarte dezbatut [la o saptamana de la consumarea alegerilor]. De ce este votul alb deodata atat de interesant? Pana acum vreo cativa ani nici nu vorbeam despre el [in spatiul public], mai mult, la ultimele alegeri era socotit nediscriminator la voturile nule. Ce s-a schimbat asa deodata?

Acuzatiile dure aduse de o parte a blogosferei politice celor care au sugerat/incurajat/dat solutia votului alb au fost toate deplasate si profund nemeritate. Am scris aici [Din reforma clasei politice a mai ramas praful… de aruncat in ochi],  aici [Votezi tampitul pe riscul tau, moncher], aici [Votul alb nu e niciodata o prostie] si aici [Vai, cat de mult va inselati, domnule Morar!] de ce consider pozitia acestor formatori de opinie una profund gresita [ dincolo de faptul ca este expresia unui partizanat politic explicit].

Acesti formatori si lideri de blogosfera nu au sustinut o cauza gresita, dar si-au sustinut cauza gresit. Pentru ca au preferat sa acuze votantul alb de fitzosenie si de prostie pentru a-si ascunde disconfortul fata de strategia electorala a partidului pe care l-au sustinut si pentru a-si justifica spagatul logic la care au fost fortati de incongruenta pozitiilor personale [adesea prea rigide] anterioare cu imperativele electorale de partid. In loc sa caute vinovatii in propria ograda [sau in oglinda]. 

Astazi, in loc sa-i izbaveasca si sa le mangaie orgoliile sifonate, partidul pe care l-au sustinut ii pune intr-o pozitie si mai idioata. Nu ii impinge de pe bloc, ci ii tine prizonieri. Prizonieri de partid. Pentru ca asta au ajuns.

Advertisements

1 Response to “De ce a devenit votul alb atat de interesant?”


 1. 1 treebeard December 10, 2008 at 6:44 pm

  Votul alb e “interesant” pentru ca da oamenilor iluzia ca pot sa schimbe ceva neschimband nimic. Dar nu e mai interesant decat absenteismul.

  Cei care il ataca nu il ataca pentru ca e dinamita care ne va schimba viata politica. Ci pentru ca poate fi dinamita care nu va schimba absolut nimic din viata politica.

  Spagatul logic eu il vad la cei care considera ca votul in alb sau absenteismul e o solutie viabila, si la cei care cred ca asta e o palma data clasei politice.

  Dar si de partea cealalta exista probleme. Exista o neintelegere a lucrurilor la cei care au votat din inertie, doar pentru ca “e bine sa votezi”, fara sa inteleaga de ce, unde e “binele” asta pe care totusi nu il vedem. Acestia sunt cei care ajung apoi sa regrete ca au votat.

  Ce rost are sa-l mai votez pe x, daca tot y castiga? De ce sa-l votez pe x, daca nu am nici o garantie ca o sa faca ce a promis? De ce x nu face ce vreau eu, desi l-am votat? De ce sa-l votez pe x, cand x e rau, dar y e si mai rau? E bine ca am votat raul? Atunci cand raul mai mare dispare, o sa-mi para rau ca am votat raul mai mic? Daca data trecuta am gresit cand am votat, are rost sa ma mai duc?

  Cred ca lucrurile astea trebuie examinate cu atentie si intelese, pentru ca sunt capcane in care cad multi oameni.

  E periculos sa te duci la vot, asa, nepregatit 🙂
  Dar e mai periculos sa nu votezi pentru ca s-ar putea sa gresesti, ca cei pe care vrei sa-i votezi sa nu faca ce vrei tu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements