Cine a pierdut aceste alegeri

Nu stiu daca e suficient de clar [inca de pe acum] cine a pierdut aceste alegeri.

Din punctul meu de vedere este foarte important ca exista oameni ca Ioan T. Morar care – pastrandu-si integritatea intelectuala si morala – au chemat oamenii la vot. Din astfel de initiative se tese substanta unei democratii autentice. 

Din pacate astfel de oameni sunt intotdeauna prea putini. Nu este de ajuns ca ei se implica in campanie, mobilizarea votantilor trebuia sa fie asumata in primul rand de partide [in cazul de fata PD-L]. Or PD-L a ratat ocazia de a iesi in fata ca un partid care isi asuma nu doar retoric schimbarea garniturii sale de politicieni [cu doua flori nu se face primavara: Voinescu si Paleologu], lasandu-si simpatizantii sa ajunga prizonierii dilemei votului uninominal si fortandu-si formatorii influenti de opinie sa propuna solutii de avarie pe ultima suta de metri.

Mai mult decat atat, nici macar campania de imagine sau mesajele nu au fost adaptate imperativului electoral de a-si aduce proprii votanti la urne. Exemplul tipic este sectorul 3 din Bucuresti. Cine se asteapta ca prezenta la vot aici sa fie mai mare se vede clar ca nu locuieste [si voteaza] in acest sector. La cat de slaba a fost campania facuta de  PD-L [nici celelalte partide nu au fost mai rasarite, dar de la PD-L aveam asteptari mai mari] nici nu ma mir ca prezenta la vot in sectorul 3 este cea mai scazuta din Bucuresti.

PD-L pierde aceste alegeri in principal pentru ca nu a avut grija de mobilizarea votantilor. Ce fel de slogan de campanie e asta: “Tine cu tine” sau “Romania pe maini bune”? Suna frumos, dar nu mobilizeaza deloc. Din acest punct de vedere PSD a avut slogane mult mai bune: “Votezi pentru 4 autostrazi” sau “Meriti un salariu decent” sau asa ceva au putut vedea cei care vin pe autostrada de la Pitesti spre Bucuresti. Oamenii au nevoie intotdeauna sa stie pentru ce trebuie sa iasa la vot. Din punctul meu de vedere este clar: campania de outdoor a fost facuta cu aceeasi firma ca la locale [in Bucuresti]. Va mai amintiti acel incredibil de static “Stiti de ce” al lui Negoita?

PD-L si-a tras un glont in picior singur. De aici trebuie inceput. Nu dand vina pe alegatori. Ei au pierdut cel mai mult.

2 Responses to “Cine a pierdut aceste alegeri”


 1. 1 Cristian Nistor November 30, 2008 at 9:12 pm

  avand in vedere ca pritocim cea mai scazuta prezenta la vot de dupa lovilutie, pdl-ul n-ar trebui judecat atat de aspru. si mai ales ca in ultima vreme a contat votul emotional. numai ca, acum, asistam la un rezultat oarecum previzibil. nu ne ramane decat sa speram ca dreapta se va reuni, chiar daca unora nu le convine, iar altii nici nu-si pot inchipui asa ceva.

 2. 2 dromichaetes November 30, 2008 at 10:32 pm

  Sincer nu stiu de care dreapta vorbesti. Ca PNL si PD-L pana acum s-au canibalizat sau, mai exact, unii au incercat sa ii inghita pe ceilalti, iar ceilalti au incercat sa reziste. PNL are si argumentul istoric al apartenentei la dreapta politica. PD-L este deocamdata un concoct neclar de pozitii social-democrate si conservatoare cu glazura liberala. Trebuie sa se clarifice. Nu e de ajuns ca ei se declara de dreapta. Mai trebuie sa si demonstreze.

  Prezenta la vot – si aici ai dreptate – este responsabilitatea tuturor partidelor. Reactia mea era la niste comentarii de pe blogului lui Ioan T. Morar, de asta am vorbit de PD-L. Discutia se poate insa extinde si la PSD sau la PNL.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?