Hrebe se face ca nu stie ceva ce stie mult prea bine…

Toata lumea scrie zilele astea despre meciul Basescu – Tariceanu si despre legea sustinuta [de un parlament intreg] si promulgata [de presedinte] care probabil ne va arunca cel putin cinci ani inapoi. In mijlocul mayhem-ului Evenimentul Zilei ne ofera un interviu cu Viorel Hrebenciuc

Interviul are puncte tari si puncte slabe. Un exemplu de punct tare: scoate in evidenta bias-ul mediatic in ceea ce-l priveste pe maestrul combinator [denumire admirativa, cred]. Un exemplu de punct slab: nici unul dintre intervievatori nu s-a gandit sa afle pozitia lui Hrebenciuc fata de anumite institutii [nu persoane].

Cu exceptia poate a institutiei numite “partid”. [De notat aici ca la Hrebe se vede clar ca “votul uninominal” nu este o institutie – cum ar fi normal- ci o simpla metoda.] Aici este insa interesant cum formuleaza Hrebe raspunsul:

M.M.: Şi acum nu vă pare rău că este vot uninominal?
Ba da.

I.L.: Ar putea fi schimbat sistemul, după alegeri?
Să vedem ce rezultă după acest vot, dar cred că trebuie să revenim la votul proporţional pe listă, iar mass-media să faceţi presiuni pe partide să pună oameni serioşi pe liste. Aşa se pot întări partidele, nu altfel, nu prin fragmentarea lor. [extras din interviul citat]

Citind fragmentul de mai sus nu pot sa nu imi pun automat intrebarea: ce anume a impiedicat pana acum partidele sa promoveze ‘oameni seriosi’ pe liste? Si de ce e deodata votul uninominal vinovat pentru fragmentarea partidelor? Pentru ca arata mult mai bine decat sistemul proportional pe lista slabiciunea structurala a partidelor? Pentru ca scoate in evidenta mult mai puternic [in loc sa le ascunda sub pres] problemele functionale de agregare a intereselor si de reprezentare?

Nu [Hrebe stie asta foarte bine]. Votul uninominal este ingrat pentru ca inseamna despartirea de ‘partidul’ [ca institutie] pe care il stia Hrebe, partidul monolit, partidul inrolat. Partidul care [ii, adica lui] permitea negocierea in bloc si, implicit, controlul asupra unei mase de manevra.

Nu ma indoiesc ca Hrebe se simte astazi cum s-au simtit cei din Sovietul Suprem la destramarea blocului sovietic: stapan pe un imperiu mult mai mic.

***

P.S. In treacat fie spus, Hrebe mai comite o smecherie: massmedia nu poate contribui la intarirea partidelor in nici un fel atat timp cat massmedia devine tot mai puternica in raport cu partidele [“mass-media sa faceti presiuni …]. Pentru ca – si n-o spun eu, ci studii de specialitate – cu cat media este mai puternica in aceasta relatie, cu atat in relatarea mediatica se strecoara mai multe elemente de ‘logica mediatica’ in detrimentul elementelor de ‘logica de partid’. Cateva astfel de elemente: personalizarea politica in detrimentul unor entitati colective abstracte [cum sunt partidele] si accentul pus pe strategie politica si intriga. Cu alte cuvinte massmedia favorizeaza disputele interne si polemicile, adica contribuie la fragmentare.

1 Response to “Hrebe se face ca nu stie ceva ce stie mult prea bine…”


  1. 1 filadel October 27, 2008 at 11:59 pm

    Deși e un maestru combinagiu individul ăsta are despre politică o idee feudală. O știe și o face într-un singur fel: ca pe vremea comuniștilor. Din această cauză viitorul lui arată gol și presa “ar trebui să facă presiune”. Cam asta e limita politică la noi cînd e făcută de astfel de oameni. Jucăm, jucăm dar regulile le facem noi și mai ținem și hățurile.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?