Primul soc dupa aflarea candidatilor dauneaza grav participarii la vot

Acum ca listele de candidati sunt disponibile pentru Bucuresti, impreuna cu harta colegiilor electorale [ambele curtoazie CodexPolitic.us], primul soc psihologic dupa parcurgerea lor ar putea fi formulat astfel: “Cum, nu am nici un VIP la mine in colegiu? Si eu atunci cu cine votez?“. Problema se pune in special, subliniez, in special in colegiile unde nu sunt candidati foarte cunoscuti public [sa luam de exemplu colegiul 12 al carui locuitor ilustru este, printre altii, si Mircea Badea]. Consecinta directa va fi – cel putin pentru cat dureaza socul initial – o descurajare reala a alegatorilor de a merge la vot [si nu din cauza lui Badea, ma intelegeti].

Si acest soc va fi resimtit de toti alegatorii, nu numai de cei din Bucuresti. Pentru ca peste tot asteptarile vor fi aceleasi: candidatul/candidatii din colegiul lor sa fie cineva profilat public. Sentimentul de apartenenta [repartizare] la un colegiu va fi destul de puternic pentru a scoate la iveala un fel de mandrie locala sau de orgoliu electoral bazat pe “valoarea” candidatilor intrati in cursa.

Consecinte

Pe termen scurt [adica la aceste alegeri] vom avea o participare foarte slaba la vot in colegiile unde nu exista candidati cu notorietate. Impactul psihologic al contemplarii listelor va favoriza candidatii-vedeta, facand misiunea contracandidatilor lor directi si mai dificila. O situatie interesanta [si net diferita] va fi totusi in colegiile unde mai multi candidati cu notorietate aproximativ egala se vor concura.

Pe termen mediu si lung vom asista [mai mult ca sigur] la schimbarea legii electorale prin scoaterea reglementarii stupide conform careia nu ai voie sa faci campanie decat cu 30 de zile inainte de alegerile propriu-zise.

Update: Deja au aparut reactii pe masura. Candidatii din colegii dezamagesc sau fac alegerea foarte dificila. Unitatea de masura este aceeasi: se va masura cu vedeta. Uneori cu vedeta din colegiul vecin.

Update2: Cristi Sutu zice la fel. Bine macar ca stie ca un contracandidat [“iepuras”] nu candideaza pentru bani, pentru ca tocmai a vandut [o fi vandut-o oare?] o vila in Damaroaia.

2 Responses to “Primul soc dupa aflarea candidatilor dauneaza grav participarii la vot”


  1. 1 mihnea October 21, 2008 at 12:01 am

    nu stiu ce sa spun.. ai dreptate, in mare, dar cred ca vorbim de o convergenta de fapte sau motivatii. nu uita ca totusi e ceva nou votul asta uninominal si ca majoritatea romanilor vor vota politic. notorietatea candidatilor va veni strict ca si motivatie secundara.

    sau poate gresesc.. oricum, nu ma astept la participare la vot mai mare de 45%


  1. 1 Iata de ce participarea la vot va fi cum va fi « dromichaetes .eu Trackback on October 21, 2008 at 4:15 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?