Adrian Nastase versus G.I.C.Ă. sau despre campania negativa revisited

Cam in perioada in care spatiul public romanesc se umfla ca laptele in fiert de ciuda imunitatii lui Nastase eu scriam despre posibilitatile oferite de noul sistem de vot si despre exigentele conducerii unei campanii electorale, mai ales daca esti un candidat-vedeta. Prevedeam atunci – si nu ma inselam – ca noul sistem va duce [in buna traditie damboviteana] la o reconsiderare a meritelor campaniei negative pentru eliminarea unor candidati din cursa pentru parlament. E drept, cand scriam Kramer vs. Kramer ma gandeam mai curand la forme de activism cetatenesc, la actiuni spontane [sau coordonate] ale alegatorilor intr-o anumita circumscriptie electorala.

Astazi insa sunt tot mai inclinat sa cred ca partidele [in ciuda blaturilor anuntate sau denuntate prin presa] incep sa inteleaga oportunitatea uriasa pe care le-o ofera votul uninominal si incearca tot mai mult sa profite de ea: scoaterea adversarilor importanti din joc. Vom asista asadar foarte probabil la o adevarata vanatoare de “trofee” de genul lui Adrian Nastase. Cu alte cuvinte, o lectie pe care am tot repetat-o in ultimii doi ani de zile pe la diferite intalniri de specialitate, va incepe sa fie aplicata:

Pentru ca tu sa castigi trebuie ca adversarul tau sa piarda. [desi in cazul lui Nastase, in treacat fie spus, s-ar putea ca judecata sa se aplice inclusiv in propriul partid] 

De aici si pana la elaborarea unei strategii de partid pentru targetarea unor adversari politici nu mai este decat un pas. Ce se intampla la Mizil e mai mult decat graitor, unde campania negativa a candidatului PD-L impotriva lui Adrian Nastase este sustinuta intr-un mod organic de virale si de articole dedicate din blogosfera. Cu alte cuvinte Nastase “beneficiaza” de tratament premium [strategie de partid + activism cetatenesc]. Cam ca in imaginea de mai jos:

10 Responses to “Adrian Nastase versus G.I.C.Ă. sau despre campania negativa <i>revisited</i>”


 1. 1 Dani October 20, 2008 at 10:46 pm

  Trebuie sa-i intelegi. E singura modalitate prin care se pot lupta pe bune cu Nastase. Totusi, cred ca efectul e mult mai rau la nivel national decat la nivel local. Dar a crede ca afectezi cu ceva alegerea lui prin afectarea imaginii nationale tine de SF. Mircea Staicu nu e un contracandidat cu sanse. Are cel mult sanse sa convinga mai multi oameni sa lipseasca de la alegeri. Astept candidatul liberal. Cu infrigurare 🙂

 2. 2 machiavellian October 20, 2008 at 11:02 pm

  Nici eu nu ma astept la prea multe impotriva lui Nastase. Dar n-ar fi fain sa nu mai intre in Parlament? 🙂

 3. 3 dromichaetes October 20, 2008 at 11:11 pm

  technic vorbind, daca Nastase iese parlamentar, iese nu pentru ca e infam [cum probabil o sa se spuna], ci pentru ca “si-a adaptat mai bine campania la asteptarile electoratului sau”. 🙂 🙂

 4. 5 Rentzu October 21, 2008 at 2:11 pm

  1. Adrian Nastase nu are contracandidati de calibru in colegiu.
  2. Sa nu fim naivi sa credem ca Mircea Stanciu este altceva decat un decoy. Este un actor care-si va juca rolul. Cred ca alta este miza …
  4. Ma indoiesc de faptul ca blogul sau filmuletele de pe youtube au vreun efect asupra alegatorilor dintr-un colegiu rural.

  Sa luam urmatorul exemplu, care, intamplator este real:

  Avem un pensionar din comuna Salciile (colegiul 8 Deputati Prahova) care a avut o pensie de 1.700.000 lei vechi ce i-a fost dublata in 2004, iar de atunci i-a ramas nemodificata… Cu cine credeti ca va vota?

  Credeti ca este singurul?

 5. 6 xardos October 21, 2008 at 2:51 pm

  Poate ca Nastase o fi infam/corupt/rau/etc asa cum cred unii, insa care este alternativa la acest “bau-bau”? De ce PDL (care se considera avandgarda reformei morale si a schimbarii clasei polticei) nu a propus un candidat puternic, o alternativa reala? Sa nu intre x pentru ca nu il avem noi la ranza, mi se pare un tip de gandire ranchiunos, razbunator, dar care nu ofera nimic in schimb. Sa moara capra, dar macar pune o oaie in loc, daca nu chiar o vaca. E logica distrugerii de dragul distrugerii.

  Dar poate campania negativa dusa pe internet nu se adreseaza electoratului rural din colegiul unde candidaeza AN, ci are rostul “fezandarii/fragezirii” unui posibil candidat la prezidentiale.

 6. 7 Parlamentolitic October 21, 2008 at 4:16 pm

  Daca Nastase iese parlamentar, iese in primul rand notorietatii sale (chiar si negativa), dar zau ca iese si pt ca Staicu nu stie cum sa-si dozeze atacul (sau contraatacul). Sa nu regrete mai tarziu, peste ani, felul in care si-a gestionat campania prezenta.
  Cred ca PDL l-a trimis la moarte sigura pe Staicu 😀
  Apropo: m-as bucura sa nu iasa Nastase, dar…n-ai cu cine dom’le, n-ai cu cine!

 7. 8 dromichaetes October 21, 2008 at 5:36 pm

  Emil,
  n-ai zice, dupa cum e dusa campania pe net. Cat despre Mircea Staicu – e interesant cum cineva relativ [sau chiar absolut] necunoscut a atins instantaneu notorietate pentru ca se ia la tranta cu Adrian Nastase. Unul dintre beneficiile sistemului uninominal, desigur.

  Dar, cum spunea Rentzu la unul dintre puncte, important e cine e dincolo de campania lui Staicu…iar aici raspunsul s-ar putea sa fie foarte interesant. Pentru ca brusc parerea noastra despre cum e organizata campania asta electorala [intre doua blaturi si trei acuze] s-ar putea sa se schimbe.

 8. 9 Parlamentolitic October 21, 2008 at 7:59 pm

  voi stiti mai multe si nu-mi spuneti si mie:D
  Pai cine e “dincolo de campania lui Staicu”? La fel de bine pot sa spun despre jumatate din candidati, ca CINEVA se afla in spatele lor, de la persoane din partid partid, pana la sponsori. Acel Cineva oricum o sa si-o fure singur pt ca arunca PDL in derizoriu, iar batalia cu Nastase e pierduta din pacate din start.

 9. 10 dromichaetes October 21, 2008 at 9:49 pm

  Emil,
  asta cu PD-L este raspunsul scurt, ca sa zic asa. 🙂 Mai exista si raspunsul lung [care trece prin mai multe birouri sau ideologii…], dar nu il stiu nici eu tot. Poate ai mai mult noroc la Nenea Lars. 😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?