Scrisoare deschisa catre Roxana Iordache sau despre copy-paste

Doamna Iordache,

este important sa fim la curent cu ce se intampla in campania electorala din SUA [sau in Marea Britanie sau in chestiunea Rusia), totusi intrand pe blogul Dumneavoastra “Welcome to Roxania” [via Picatura Chinezeasca] observ cateva lucruri care ma fac sa va adresez o intrebare legata de netiquette [desi cred ca tine mai curand de deontologie profesionala].

Observ ca nu este prima data cand preluati pe blogul Dumneavoastra cu copy-paste texte in limba engleza asupra carora nu aveti drepturi de autor sau alte drepturi de folosinta. Mai mult, pentru ca nu este vorba de o citare, ci de o copiere integrala, fara indoiala ca veti fi de acord cu mine ca nu putem vorbi aici de un caz de “fair use” [folosire pentru exemplificare, comentariu etc.]. Mai mult decat atat, textele respective nu reprezinta traduceri in limba romana, ci sunt preluari in original. Acest din urma punct nu este oricum prea relevant pentru ca, si daca ar fi vorba despre o traducere a Dumneavoastra, tot am avea de a face cu “derivative works” pentru care ar trebui sa detineti o licenta sau drept de folosinta, in conformitate cu legile de copyright.  

Dau mai jos cateva exemple. Lista nu este exhaustiva, ci reflecta cautarea mea in arhiva blogului Dumneavoastra pret de cateva minute.  

 1. CNN: McCAIN PUTS OBAMA ON THE SPOT IN FINAL DEBATE, 16 octombrie 2008
 2. A DOUA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ. McCAIN, ÎNVINGĂTOR, 8 octombrie 2008
 3. CONGRESUL SUA A APROBAT PLANUL BUSH DE REDRESARE, 3 octombrie 2008
 4. SARAH PALIN-JOE BIDEN: TIE, 3 octombrie 2008
 5. LEGEA McCAIN CARE PUTEA PREVENI CRIZA FINANCIARĂ, 1 octombrie 2008
 6. CRIZA FINANCIARĂ SE EVITA DACĂ VOTAU LEGEA McCAIN, 1 octombrie 2008
 7. (SPONSORII LUI) OBAMA, LA ORIGINEA CRIZEI FINANCIARE, 28 septembrie 2008
 8. DEMOCRAŢII, VINOVAŢI PENTRU CRIZA FINANCIARĂ A SUA, 28 septembrie 2008
 9. YES, McCAIN!, 5 septembrie 2008
 10. G.BROWN: CUM DEZVĂŢĂM RUSIA DE ŞANTAJ ENERGETIC, 31 august 2008
 11. TUPEU: RUSIA INVOCĂ DREPTUL INTERNAŢIONAL, 27 august 2008

Aceasta insiruire de titluri arata insa ca procedeul de preluare a unor texte de pe pagini de internet care au afisat semnul © nu este accidental, ci are caracter de sistem. Acest lucru este cu atat mai surprinzator, cu cat profesia Dumneavoastra de jurnalist va obliga inevitabil sa fiti la curent cu practicile din domeniu si cu normele deontologice. Mai mult, in virtutea faptului ca blogul Dumneavoastra figureaza frecvent la categoria Top WordPress.com blogs today sau categoria Top Posts from around WordPress.com, ceea ce atesta un readership numeros si activ, va revine responsabilitatea fireasca sa incurajati un consum corect – din punct de vedere deontologic – de stiri, fie ele de importanta ridicata sau nu. 

Pentru ca traim intr-o era a comunicatiilor rapide si a conectarii aproape instantanee cu diverse continuturi[de presa sau de alta natura] plasate in domeniul virtual, un astfel de consum poate fi foarte usor directionat prin folosirea generoasa a linkurilor catre sursa textelor de interes. In felul acesta cititorii Dumneavoastra vor avea sansa sa primeasca de la Dumneavoastra mai mult decat un comentariu frugal [plasat in titlul postarii] si vor putea totodata sa se documenteze de la sursa [cum ar fi normal si corect], nu numai pentru a da astfel cezarului ce-i de drept al cezarului, ci pentru a avea posibilitatea de a se informa mai bine. 

Probabil ca sunteti la curent cu munca lui Scott Karp, editorul Publishing 2.0. Pe blogul lui exista cateva postari extrem de interesante pe subiectul jurnalismului in era internetului. Dau doar un exemplu: Reinventing Journalism On The Web: Links As News, Links As Reporting.

As fi de aceea foarte interesat sa aflu care este parerea Dumneavoastra despre lucrurile mentionate mai sus. Inchei aici aceasta scrisoare deschisa cu rugamintea de a nu interpreta gestul meu ca pe un atac [nu este], ci ca pe o nevoie de clarificare pentru blogosfera romaneasca. 

Cu colegialitate de blogger,

Dromichaetes

Advertisements

3 Responses to “Scrisoare deschisa catre Roxana Iordache sau despre copy-paste”


 1. 1 cogito ergo sum October 16, 2008 at 4:36 pm

  @Dromichaetes
  Ai dreptate 100%, dar cred ca ti-ai tocit tastatura degeaba.
  Nu cred ca poti schimba neschimbabilul. Doamna dovedeste un talibanism feroce in tot ceea ce gandeste, ceea ce spune si ceea ce face, incat cred ca nici cu amenintarea iminenta a inchisorii nu i-ai putea schimba obiceiurile si practicile.

 2. 3 Dan Selaru October 16, 2008 at 6:49 pm

  E dusa mon cher. Nu astepta prea mult.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements