Raportul Mikko intr-o noua interpretare

Toata chestiunea ar trebui inscrisa la formula: “unde dai si unde crapa”. Pe blogul colectiv patruped:bun, biped:rău scrie Francesco despre Raportul Mikko din Parlamentul European. Raportul poate fi gasit aici, fiind recomandat de vazut si felul in care a fost tratata tema in articolul aparut pe Hotnews cu pricina. Evenimentele sunt vechi de acum. Intre timp spiritele s-au mai calmat, inclusiv in Suedia [unde o neintelegere a declansat un intreg scandal de presa]. Un articol din EUobserver explica un pic cum au stat lucrurile.

Apar insa noi interpretari. Absolut inedite. Desi nu sunt de acord [din motive care tin de felul in care este tratata tema concentrarii media la nivel international] cu afirmatiile lui Francesco, e interesant de privit lucrurile un pic si prin lumina pe care o arunca o interpretare ideologica. Cam atat despre concentrarea din industria media. 

Despre bloguri insa – caci aici problema ramane in continuare sensibila – si nu numai despre bloguri, dar in general despre mediul online, nu stau lucrurile chiar cum se spune in raport, de aceea probabil raportul Marianne Mikko foloseste niste termeni soft, “incurajand etichetarea voluntara” a blogurilor. Ar fi bine de citit si pozitiile unor institutii consacrate in domeniu. Mai jos o pozitie clara despre etichetare exprimata de Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei prin 2004:

State enforced mechanisms for filtering, labelling or blocking content are not acceptable. [The Media Freedom Internet Cookbookdin Recomandarile Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei pentru conferinta despre internet de la Amsterdam 2004, pag. 19]

Mult mai complexe [iar consecintele mai periculoase] sunt lucrurile in ceea ce priveste “clarificarea statutului juridic și de altă natură a blogurilor”, asa cum zice raportul Mikko. Miza este uriasa si implica tangential mai multe continente si mai multe domenii. Cine are rabdare si chef poate sa arunce o privire aici [in partea despre Internet governance]. Mai detaliat se gaseste aici.

Advertisements

5 Responses to “Raportul Mikko intr-o noua interpretare”


 1. 1 Dan Selaru August 14, 2008 at 4:06 pm

  E nasol ce vrea pupaza aia baltica. O sa intram in clandestinitate.

 2. 2 dromichaetes August 14, 2008 at 5:02 pm

  Problema este [au spus-o altii] ca se poate deschide calea pentru multe perversiuni din partea celor care doresc sa impuna controlul asupra internetului, iar guvernele nationale pot invoca usor o recomandare /decizie venita de la nivel international pentru a justifica o hotarare interna.

  In al doilea rand, este foarte greu sa redobandesti ceea ce ai pierdut, pentru ca utilizatorii de internet nu sunt localizati unitar, ci difuz, iar guvernele se echipeaza cu legi si reglementari, care ulterior greu mai pot fi ridicate.

 3. 3 Francesco August 14, 2008 at 10:47 pm

  “Incurajand etichetarea voluntara” la inceput; se poate imagina ca ulterior va exista obligatia de etichetare, dupa care, se pot face multe lucruri. Dar nimic bun presupun…
  Dromichetes:
  Chiar daca nu suntem de acord in totalitate, sunt multe puncte comune. M-ar fi interesat parerea ta cu privire la ombudspearson media.
  Salutari!

 4. 4 dromichaetes August 15, 2008 at 8:19 am

  Salut Francesco,
  sunt perfect de acord cu ce spui. Orice poarta deschisa in acest sens va fi mai tarziu foarte greu de inchis, iar consecintele pentru libertatea de exprimare pot fi dramatice. Exista incercari de auto-reglementare in domeniu, nu inteleg de ce nu este lasat mediu online [impreuna cu domeniul publicitar care preseaza pentru asa ceva] sa dezvolte un set propriu de reguli. Ma gandesc ca unii blogeri au deja un “disclaimer” la ei pe site.

  In privinta media ombudsperson eu chiar i-as vedea utilitatea privind concentrarea media si garantarea diversitatii opiniilor si a pluralismului surselor de informare. Nu functioneaza oare Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei ca un fel de Ombudsman pentru zona OSCE? Ma gandesc totusi ca la nivel national calitatea activitatii ombudsmanului [avocatului poporului] difera foarte mult de la un stat la altul fiind legata direct de modul in care functioneaza democratia in statu respectiv. Sa reflectam o clipa la Avocatul Poporului de la noi si la avizul dat pentru Curtea Constitutionala [avizul cu”veninul constitutional”]. Nu sunt sigur ca am avea in toate statele ombudsmani independenti.

 5. 5 Francesco August 16, 2008 at 12:21 am

  Nici eu nu sunt convins ca Avocatul Poporului de la noi isi face sau si-ar face treaba asa cum trebuie. Mai curand as miza pe acel cod/set propriu de reguli; in conditiile in care libertatea presei este garantata prin lege/constitutie nationala nu vad de ce am mai introduce o functie sau un organ de control.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements