Domnule Patapievici, cine isi asuma responsabilitatea? Wer übernimmt dafür die Verantwortung, Lieber Horia Patapievici?

Aceasta este intrebarea pe care i-o adresa Herta Müller lui Horia Roman Patapievici intr-o scrisoare deschisa  [aviz celor atenti la detalii] intitulata “Turnatori la Scoala de Vara”, aparuta pe 17 iulie in Frankfurter Rundschau.

Pentru cei care au citit articolele din presa romaneasca din ultimele doua zile [aiciaici si aici] despre scandalul Scolii de Vara de la Berlin organizate de ICR si nu au acces la articolul scris in limba germana al Hertei Müller din Frankfurter Rundschau redau mai jos cateva fragmente. Horia Patapievici raspunde astazi cu “Perspectiva falsa si rauvoitoare” in Evenimentul Zilei. De fapt, HRP raspunde articolelor din presa romaneasca. Pentru ca Hertei Müller va trebui sa ii explice altceva [sau altcumfel]. Comparati va rog mai jos:

Horia Roman Patapievici:
“Asa cum nu face judecati asupra formulelor estetice propuse de artisti, ICR nu face judecati morale asupra ideologiei ori convingerilor lor.”
[22 iulie, Evenimentul Zilei] 

Herta Müller:
“Isi inchipuie ICR ca traieste pe o alta planeta, pe care nu exista conceptele de demnitate personala si de integritate morala a stiintei? Ce este un intelectual in Romania de astazi? Ce s-a intamplat cu promisiunile Romaniei la intrarea in UE?

ICR din Berlin este imaginea [Schaufenster=vitrina] Romaniei in Germania – si se prezinta ca o imagine a trecutului care nu mai trece. Cine isi asuma responsabilitatea pentru asta?”
[17 iulie, Frankfurter Rundschau]

Dupa ce standarde masuram raspunsul lui Patapievici? Tema reuniunii de la Berlin [exceptionale, dupa cum tine sa sublinieze HRP] este: “Germania si Romania: Transferuri academice, culturale si ideologice”. Cei doi referenti reclamati pica testul la cel putin doua tipuri de transferuri: academice si ideologice. Mai ramane transferul cultural. Avand insa in vedere reactia din Germania, nu m-as grabi sa il vad ca exceptional.

P.S. Tot pentru doritorii de detalii, textul articolului scris de Richard Wagner il gasiti aici. Din pacate cadrul in care si Richard Wagner si Herta Müller isi publica protestul fata de ICR este intraductibil. Ar trebui sa cunosti dezbaterea germana despre Stasi si atitudinea publica germana fata de turnatori. Pentru a intelege de ce Herta Müller afirma ca prezenta fostilor colaboratori ai Securitatii la reuniune este o bataie de joc la adresa invitatilor germani, un fragment din scrisoarea sa ar putea fi de ajutor: 

“In Germania s-a discutat ani in sir despre problema turnatorilor Stasi, si au fost trase consecinte in toate domeniile: fostii turnatori nu pot ocupa functii la universitati, ziare sau in institutii culturale”.

0 Responses to “Domnule Patapievici, cine isi asuma responsabilitatea? Wer übernimmt dafür die Verantwortung, Lieber Horia Patapievici?”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?