Raportul IPP si parlamentarismul la noi

In sfarsit am citit raportul IPP. M-a ajutat substantial sa inteleg mai bine activitatea parlamentarilor pe care ii avem [dandu-mi posibilitatea sa reflectez  asupra modelului de parlamentar care ne trebuie]. Analiza IPP arata in buna masura importanta pe care o acorda partidele si politicienii parlamentului. Sfatul meu: daca aveti timp cititi tot raportul pana la capat pentru ca merita. In plus veti remarca mai usor distorsiunile din presa referitoare la subiect.  

Criteriile alese de IPP nu sunt exhaustive [in raport scrie ca exista pentru asta motive obiective], sunt insa semnificative. Dintre toate criteriile folosite [1. prezenta la vot in plen si prezenta in Birourile Permanente, 2. numarul de initiative legislative coroborat cu rata de insucces, 3. numarul de interpelari si intrebari si 4. loialitatea] mi-a trezit interesul in special numarul de interpelari si intrebari, un criteriu caruia nu ii dadusem pana cum atentia cuvenita, desi are virtuti evidente: este expresia legaturii directe a parlamentarilor cu circumscriptia electorala. 

In goana noastra dupa senzational si dupa notorietate [notorietatea altora] avem tendinta sa uitam ca interpelarea si intrebarea de la tribuna parlamentului sunt printre cele mai indemana instrumente de control a puterii. De ce aceasta activitate nu este atunci atat de vizibila si mai ales de ce liderii partidelor [in sens general] nu folosesc prea des acest instrument? In acelasi timp starea de fapt relevata de studiul IPP scoate in evidenta modul deficitar in care ne alegem criteriile pentru a judeca parlamentari ce nu se disting prin notorietate [prezenta mediatica].

Redau doua dintre concluziile raportului IPP care sunt semnificative pentru ce am scris mai sus: 

Liderii de Grup parlamentar lipsesc foarte mult, inclusiv de la sedintele Birourilor Permanente, unde sunt adesea inlocuiti de vicelideri. Explicatia pentru care acesti parlamentari detin aceste functii fara a indeplini obligatiile care tin de pozitia respectiva pare sa tina mai degraba de accesul lor la resursele aferente functiei.  

Clasamentul deputatilor care au adresat cele mai multe intrebari si interpelari guvernului, deci care sunt, teoretic, mai interesati de problemele din circumscriptiile lor, este de asemenea  dominat de parlamentari a caror activitate este foarte putin mediatizata…

* nota mea: ce lipseste, cred, studiului IPP este o analiza comparativa a loialitatii liderilor/viceliderilor [cand liderii au votat diferit fata de majoritatea grupului pe care il conduc], pentru ca ar fi un argument puternic pentru incapacitatea grupurilor parlamentare ** de a-si controla reprezentantii.

** nota mea: am scris grupuri parlamentare, si nu partide [IPP: “Partidele par că nu isi mai pot controla reprezentantii si de multe ori actiunile acestora sunt imprevizibile.”] pentru ca indicatorul loialitate masoara activitatea din parlament si nu prestatia politica din cadrul partidului. In opinia publica romaneasca nu exista o distinctie suficient de clara intre partide si aripa lor parlamentara [grupurile partizane], desi au existat in trecut cazuri intens mediatizate care au aratat prezenta unui conflict intre cele doua entitati [vezi motiunea PSD din toamna 2007]. Desi este la fel de adevarat ca de cele mai multe ori loialitatea parlamentara [indicatorul IPP] si loialitatea fata de partid sunt complementare [dar nu se suprapun].

3 Responses to “Raportul IPP si parlamentarismul la noi”


 1. 1 Dan Selaru July 17, 2008 at 6:31 pm

  Eu l-am citit ieri. E tulburator cat pot sa chiuleasca. Ma intreb daca madam Buruiana si-a luat leafa in perioada asta? Si-mi si raspund. Da. Asa ca…..

 2. 2 dromichaetes July 18, 2008 at 9:31 am

  Draga Dan,

  eu vad lucrurile un pic diferit. Partea cu chiulitul a fost preluata de toata presa [Realitatea.net: Topul deputatilor si senatorilor chiulangii, Evenimentul Zilei: Alesii chiulangii mai cer un mandat, Bursa: Parlamentarii, chiulangii pe banii nostri, Hotnews: Raport IPP: Parlamentarii chiulesc la televizor si exemplele pot continua.

  Partea a doua a raportului, care este la fel de importanta, pentru ca analizeaza votul consensual [bravo IPP!] si tendintele de formare a aliantelor intre partidele parlamentare, a fost prezentata doar ca stire secundara. Doar Mediafax a avut alta abordare. Motivul trebuie cautat probabil in urmatorul fragment din analiza IPP: “Ar mai fi interesant de spus ca la 50% dintre voturile din Camera Deputatilor si la acelasi procent dintre cele la Senat celelalte doua mari partide din afara guvernului: PSD si PD-L au votat similar. Din pacate acest peisaj statistic este destul de neclar si denota o oarecare incoerenta a partidelor romanesti in momentul voturilor.”

 3. 3 Vio Bota July 18, 2008 at 11:35 pm

  bine ai revenit pe blog! 🙂 ai cam lipsit…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?