Ce efect are trasarea colegiilor – acum pe bune

Dan Selaru are la el in «Romania de Ieri» [blogul, desigur] un comentariu foarte bun despre legea electorala si trasarea colegiilor. Scrie el:

Dar dacă trasăm colegii care cuprind tarlale numai de la un partid atunci boboru’ votător care e în contra partidului desenator din colegiile respective e descurajat şi nu votează.

iar cateva randuri mai jos:

…desenatorii pot să-şi canalizeze mai bine resursele, fac mai puţină propagandă unde câştigă sigur, bagă mult unde au şanse bune şi nu se interesează de rest prea mult.

Chiar daca nu impartasesc felul in care Dan duce pana la capat rationamentele sale, sunt de acord cu temele pe care le lanseaza [cu cele mentionate mai sus]. Doua efecte de luat foarte serios in seama privind trasarea colegiilor ar putea fi intr-adevar: a). participarea scazuta la vot [mai scazuta decat pana acum] si b). alocarea resurselor.

De notat totusi ca impartirea colegiilor nu poate in nici un fel sa manipuleze voturi sau sa extraga rezultate sigure. Colegiile friendly au o probabilitate mai mare de eligibilitate decat celelalte. In tot acest timp competitorii sunt expusi nu numai focului inamicului [candidatii altor partide], ci pot fi afectati si de friendly fire [colegii de partid], pentru ca prin noua lege electorala nu mai avem un sistem de liste inchise.

Primul efect [participarea la vot scazuta] este o provocare pentru democratie in general, iar al doilea pentru democratia interna de partid [aici aveam un comentariu cinic, dar l-am sters pentru ca nu imi place cinismul in general, iar in politica il detest de-a dreptul].

Exista totusi si lucruri bune. Da.

1 Response to “Ce efect are trasarea colegiilor – acum pe bune”


  1. 1 Dan Şelaru July 16, 2008 at 9:45 pm

    Multumesc pentru citare. Nu credeam ca o sa citeasca cineva povestea cu alegerile. Mi-a luat o zi sa pricem rahatul ala de sistem. Fara matematicieni iese bulibaseala la toate partidele, o sa avem tot felul de cetateni despre care n-a crezut nimeni c-o sa intre.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?