O analiza de demult inca valabila inca…

“Legitimitatea clasei politice romanesti” – asa se intituleaza analiza publicata [atentie!] in septembrie 2005  de Institutul Pro. Analiza cu pricina poate fi gasita aici. Redau mai jos un scurt fragment care ar trebui sa relanseze o tema de discutie necesara pentru politica romaneasca daca ne dorim claritate si performanta:

Societatea romaneasca nu este inca dispusa sa functioneze pe aceasta baza, a coabitarii politice. Cauzele principale se refera la legitimitate si la modul in care acest concept este inteles de societate si de actorii politici principali. […] Absenta unor instrumente de cuantificare a activitatii politice individuale face ca, in cazul persoanelor, tema legitimitatii sa se puna mult mai complicat, singura zona relevanta fiind cea a imaginii. De altfel, acest fapt a fost intuit corect de politicienii de succes si se foloseste imaginea de multe ori pentru a stimula legitimitati care, altfel, ar avea nevoie si de activitatea politica propriu-zisa.  […] Folosirea excesiva a imaginii conduce insa la capcana cautarii sprijinului majoritatii, care nu este intotdeauna mijlocul cel mai potrivit. […] Revenind la coabitare, este foarte clar ca Romania nu va avea, in viitorul imediat, o experienta favorabila a lucrului in echipa (nici la putere si nici in opozitie). Dorinta de a folosi legitimitatea democratica pentru a-ti elimina adversari care sunt si ei legitimi democratic conduce la distrugerea oricaror cai firesti de dialog. […] In acest fel se anticipeaza o criza politica (si, posibil, consititutionala) puternica, menita a clarifica mult mai exact, nu doar relatiile dintre institutii, dar si principiile de functionare a vietii politice romanesti.

Ingrosarea de mai sus din text imi apartine si este menita sa sublinieze forta de anticipare a analizei Institutului Pro. Nu stiu cine a scris respectivul material [nici nu prea imi pasa]. Insa textul ar trebui studiat in scoala [cel putin in scoala de comentatori/analisti politici]. Dupa parerea mea, meritul fundamental este ca arata cat de important este sa intelegi principiile care determina cauzalitatea unui fenomen [politic in speta]. 

Tema mi se pare atat de importanta IN CONTEXTUL DE ASTAZI [vezi vot uninominal si restul] incat sunt tentat sa lansez si un proiect colaborativ in blogosfera: crearea unei arhive de marturii documentare privind abordarea temei legitimitatii de catre politicienii romani. Concret, gasirea de citate/interviuri/documente/declaratii de presa care pot fi clar atribuite unor politicieni romani pe aceasta tema. Am putea face asta sub forma de wiki sau sub forma de leapsa. Daca exista pareri in acest sens, sa se faca auzite!

P.S. Daca mai are cineva dubii privind relevanta temei, rog sa citeasca articolul Simonei Popescu din Romania Libera de azi, 14 iulie 2008. Mai exact pasajul cu: “Ridicarea baronilor a fost posibila datorita lui…”   

Update 1: interviu cu Traian Basescu in Formula As nr. 795, 2007. Interviul este aici.

Update 2: Traian Basescu la Realitatea Zilei, 3 iunie 2008. Pe Youtube aici, si aici.

Update 3: Ion Iliescu si demisia conducerii PSD Cluj, 9 iulie 2008. Pe Realitatea.net.    

Update 4: Emil Boc despre revenirea Monei Musca, 19 august 2008, pe Presaonline.com.

Update 5: Interviu Cristian Pirvulescu, Dilema veche, Anul V, nr.217 – 13 aprilie 2008

0 Responses to “O analiza de demult inca valabila inca…”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?