cand Basescu spune zoaie, zoaia ramane pe parbriz, unde o vede toata lumea

In lectura critica excesul stilistic al presedintelui isi dezvaluie efectul pervers caruia clasa noastra politica agresata este condamnata sa ii cada victima de fiecare data. Mai mult decat atat, eu cred ca este si explicabil de ce tocmai Basescu vorbeste de zoaie si nu un alt politician.

Nu vorbesc aici de un ascendent moral [pe care Basescu nu il are], after all, presedintele este si el un emanat [da, cuvantul nu este intamplator] al acestei clase politice defecte. Ma refer la izolarea perfecta a lui Traian Basescu [inclusiv fata de PD-L prin relatia de autoritate necontestata] pe scena politica. A se nota in acelasi timp ca Traian Basescu nu este marginal la sistem, ci – in calitatea sa de presedinte al statului – sta chiar in centrul lui. Aceasta  izolare in centralitate il transforma pe Traian Basescu in instrumentul perfect de administrare a unui medicament moral [stigmatizarea clasei politice asta e] constiintei publice: prin izolarea sa [si in acelasi timp prin centralitatea sa] Traian Basescu poate face apel la celalalt, identificandu-l in categoria politicienilor. Celalalt este vinovat pentru legile proaste, pentru nedreptati, pentru hotie etc. Stereotipul tapului ispasitor este pus la lucru. Pozitia presedintelui intalneste aici “presupozitii latente, adanc inradacinate in inconstientul colectiv popular”. [adica ceea ce eu numeam la inceput “exces” trece in ochii multora dintre romani drept “precizie stilistica”].

Insa tapul ispasitor este in cazul de fata si obiect al invidiei sociale. Politicienii se numara cu siguranta printre castigatorii tranzitiei. Ei insisi nu se feresc sa o arate. Desi sursa bunastarii  lor este suspecta sau detestabila [la fel ca cercurile oligarhice la care sunt conectati], bunastarea in sine este invidiata. Aceasta suprapunere a tapului ispasitor traditional cu obiectul invidiei sociale confera forta stilisticii prezidentiale.

De aceea ma mir intr-una de cand s-a consumat evenimentul ca reactia clasei politice a fost sa se supere pe Basescu, in loc sa se supere  pe ce a spus Basescu. Sau sa se ingrijoreze. Anume ce a spus Basescu, dincolo de diatriba, prinde la bobor. Pentru ca “premisele … sunt inconjurate de o larga sustinere populara”. 

O explicatie suplimentara e absolut necesara: lectura critica e din H.R.Patapievici [“Doua masuri si un morman de cadavre”, in Politice, Ed. Humanitas, 1996]. Ring a bell? Any bell?

Advertisements

1 Response to “cand Basescu spune zoaie, zoaia ramane pe parbriz, unde o vede toata lumea”


  1. 1 moromete February 20, 2008 at 8:45 pm

    Cred ca modul in care o (mare) parte din clasa politica din .ro a inceput sa nu mai reactioneze la o declaratie data (adica la mesajul propriu-zis continut in ea) ci mai degraba la persoana care face declaratia (adica la emitatorul mesajului) este o expresie a imposibilitatii discutiei pe idei/concepte/principii ci doar pe sentimente personale… iar analiza ta de mai sus e argument pentru asta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements