De ce Iliescu nu e nici social-democrat, nici socialist?

PSD este inca un partid cu parintii politici in viata. Iar daca ar fi sa ne luam dupa evenimentele din ultimii doi ani, si cu unchi politici, veri de-ai doilea etc. Orice s-ar intampla pater familias Ion Iliescu ramane insa pregnant nu numai in mentalitatea/mentalul partidului pe care l-a creat, ci si in mediul public mai larg.

Amprenta puternica lasata de el asupra PSD-ului (precum *Umbra lui Mircea la Cozia*) face parte din inventarul de partid. Intr-un mod cu totul aparte s-ar putea adauga, caci Ion Iliescu gaseste inca puterea (ajutat si de …) sa revina din trecutul recent, pe care l-a dominat, in actualitate. E drept, din cand in cand si doar partial. Semnificativ este insa ca Iliescu continua sa faca stiri.

Trei posibile raspunsuri date rapid: 1. Ion Iliescu este o persoana publica. 2. Ion Iliescu este o persoana indelung contestata. 3. Ion Iliescu inca reprezinta o miza.

Cu sau fara contestatii, Ion Iliescu este un politician greu de fixat intr-o categorie politica anume. Trecutul sau profesional (in special trecutul sau profesional) il recomanda mai degraba ca un “om vechi” decat ca unul “nou”. Pentru cei tentati sa priveasca mai ales din acest unghi Ion Iliescu este politicianul care a facut tranzitie in loc de reforma in Romania – cel putin asa sustin gurile rele. Viziunea sa politica aduce foarte vag aminte de conceptiile primilor social-democrati (De Man, Bernstein, Hansson) asupra optiunilor de realizare a binelui comun… paternalismul sau structural, invederat si manifest, trimite insa mai degraba la un conservatorism ambiguu…

Advertisements

4 Responses to “De ce Iliescu nu e nici social-democrat, nici socialist?”


 1. 1 ea September 1, 2007 at 9:28 am

  De stiut nu stiu, o parere am.
  Dl Iliescu este :
  un om calculat , echilibrat, cultivat, cu o mare putere de intelegere a caracterului uman, profund in intelegerea fenomenelor politice, face aceasta “meserie din pasiune” nu pentru inavutire, imbogatire si multe alte epitete cu valoare pozitiva.

  Este opusul lui Basescu, puneti in fata calificativelor date lui Iliescu cate un Nu si veti avea portretul lui Basescu.

 2. 2 dromichaetes September 1, 2007 at 10:19 am

  Nu stiu daca este chiar asa. Pot insa sa constat ca nu am nici un raspuns la intrebarea [dupa mine fundamentala]: care este mostenirea lasata de Iliescu pentru social democratie? Pentru ca trebuie sa ne punem intrebarea asta imediat ce recunoastem [daca recunoastem] ca Iliescu a marcat profund istoria stangii in Romania de dupa 89.

  Cum nu am nici un raspuns la intrebarea asta, persist in afirmatia ca Iliescu nu este nici social democrat, nici socialist.

 3. 3 ea September 1, 2007 at 11:17 am

  m-ai lasat cu durei de cap gandindu-ma in ce categ. sa-l includ pe Iliescu.!!!


 1. 1 Ion Iliescu incheie un capitol din viata politica a Romaniei « dromichaetes.eu Trackback on November 27, 2008 at 5:32 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

 • 15.11.42
  Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements