Relatii americano-germane

Ofer un scurt fragment din articolul lui Jochen Thies, cunoscut comentator de politica externa, publicat in ultima editia a Caietelor de la Frankfurt (NG|FH), despre stadiul relatiei dintre Statele Unite si Germania. Ca de obicei, traducerea e aproximativa si imi apartine:

“…in relatia germanilor cu americanii s-au schimbat lucruri fundamentale. Euforia anilor reunificarii a trecut pentru totdeauna. La o conferinta, in loc sa mearga unii la altii spontan si sa se bata pe umeri, germanii si americanii intra in grupuri, avand un limbaj corporal care arata siguranta, asteptare, convingere de sine. Contactul familiar, aproape prietenesc, cu diplomatii SUA, tipic timp de decenii pentru Bonn, s-a rupt in Berlin.

America isi arata tepii ca un arici. Ambasada din Pariser Platz, la care nu se mai finalizeaza lucrarile niciodata, ilustreaza fenomenul. Pentru neuitatul Shepard Stone, director al Institutului Aspen la Berlin si important mediator in relatia transatlantica, nu s-a putut gasi un succesor de un format asemanator. Academia Americana din Berlin, demarata cu aplomb, isi imparte intre timp participantii in trei clase: persoane importante (care se intalnesc la cina), jurnalisti, de la care se asteapta contributii, precum si publicul obisnuit. Multe statement-uri la conferintele germano-americane suna mai degraba a propaganda decat a opinii intelectuale, analitice.

Chiar si baza de masa a relatiei s-a schimbat. Sute de mii de soldati americani au parasit Germania dupa sfarsitul Razboiului Rece. Garnizoanele ramase sunt situate in afara oraselor si centrelor. Razboiul din Irak a crescut ritmul rotatiei trupelor. Altfel decat inainte de 1989 cu greu mai pot fi zariti americanii in peisajul normal al strazilor din republica federala. Chiar si sub acest aspect se indreapta o perioada de istorie, care intre 1945 si 1989 a adus in Germania peste 10 milioane de GIs cu familiile lor , treptat catre un sfarsit.

Nici un senator SUA nu mai foloseste conferinta de securitate de la München, unul dintre ultimele mari locuri de intalnire, ca sa vina cu cateva zile inainte in Germania pentru a discuta in mediile de prima mana germane despre relatia transatlantica sau ca in continuarea intalnirii sa ramana cateva zile in tara pentru a-si face o impresie personala despre Germania. Conferinta reuneste pentru doua zile in luna Februarie a fiecarui an politicienii pe probleme de securitate ai ambelor state si creeaza iluzia timpurilor trecute, cand americanii si germanii pe parcursul Razboiului Rece stateau umar langa umar. Si, cand un ambasador SUA astazi tine un discurs public in Berlin, sunt randurile celor care participa, chiar din cadrul institutiilor apropiate de SUA, surprinzator de subtiri. Cultura de distractie americana este consumata in Germania in continuare, insa nu ii corespunde o imagine pozitiva despre SUA…”

Articolul este deosebit de interesant. Cine este interesat ii pot pune la dispozitie originalul in limba germana.

Merita citit si articolul scris de Egon Bahr in revista Societatii Germane pentru Politica Externa (DGAP), editia vara 2007, care se gaseste aici.

Advertisements

0 Responses to “Relatii americano-germane”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii
Leacul Durerii

+++ Acest blog promoveaza IN CONTINUARE reforma morala si spiritul pasoptist. In acelasi sens intelege sa promoveze si rugby-ul, ca sport si ca atitudine.+++

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 526 other followers

Twitter Updates

Da o sansa copiilor nostri

RSS George Orwell – fantoma cu blog

  • 15.11.42
    Church bells rung this morning – in celebration of the victory in Egypt. [1] The first time that I have heard them in over two years. [1] Following the attack launched at El Alamein on 23 October 1942, the Eighth … Continue reading →
Spune NU drogurilor!
Add to Technorati Favorites
hit counter


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

Advertisements